De Abdij van Bornem - Het Park

Publiek park 

Een abdijdomein is vaak een gesloten enclave, volledig ommuurd en afgesloten van de buitenwereld. Via de Bospoort en een imposante lindendreef - de oorspronkelijke toegang tot de abdijgebouwen - is het park echter toegankelijk voor iedereen.

In het vroegere domein was er ruimte voor weide, akkerland, moestuin en boomgaard. Deze historische context maakt plaats voor een natuurlijk parklandschap met een strakke drevenstructuur maar ook kronkelende wandelpaden.

Na de restauratie van de gebouwen, zal er de komende jaren meer aandacht besteed worden aan de herwaardering van het park en landschap. Maar zelfs nu al vind je enkele leuke en interessante plekken.

Activiteiten & bezienswaardigheden 

Wandelpaden & picknickweide

Rust en stilte, waar vind je dit beter dan in een abdijpark? Via de Bospoort en Guilpoort is er een veilige verbindingsweg voor fietsers en wandelaars. In het park kan je rustig kuieren en genieten van de natuur. In 2021 loopt er zelfs een openluchtexpo in samenwerking met CC Ter Dilft.

Erfgoedelementen

Niet alleen de Bospoort is een waardevol erfgoedaspect. In het park zijn nog meerdere unieke aspecten te ontdekken. De meeste ervan worden nog gerestaureerd en zullen de komende jaren een metamorfose ondergaan.

Er ligt geen bollebaan meer in het park, maar de oorspronkelijke boogschuttershuisjes zijn nog wel aanwezig. Ze dienden als ontspanning van paters en broeders die er met pijl en boog schoten op doel of 'bewegend wild' dat werd verschoven op een rail. De wapenschilden van de pauselijke Zouaven sierden deze gebouwtjes.

Tegen de oostelijke abdijmuur vind je het loden kruisbeeld (1705) naar ontwerp van Frans Duquesnoy en uitgevoerd door Arthus Quellinus. Het is een zeer waardevol beeld en komt in aanmerking voor restauratie.

De haaglovergang is eveneens beschermd en een uniek landschapselement waar broeders en paters eertijds liepen te brevieren.

Warmen Hof

Een abdij zorgde vaak voor de eigen consumptie door het houden van boerderijdieren. Koeien, varkens en kippen waren een gekend gegeven in het park. In de geest van 'Ora et Labora' werkten de broeders op de akker, de aspergevelden of de moestuin. Ook nu nog is er een gemeentelijke 'warmen hof' waarbij enkele percelen gehuurd worden voor het telen van groenten. Later zal deze groentetuin worden uitgebreid met een eigen kruidentuin. 

Boomgaard 

In de serre groeiden de oude druivenranken in een warme omgeving. Het fruit groeide dan weer in de eigen boomgaard. In het oostelijk gedeelte is er opnieuw een boomgaard aangelegd, met aandacht voor de oude fruitsoorten en de herintroductie van de typische de Sint-Bernardusappel. 

Zie ook:

Het ErfgoedHet MuseumHet Seminarie