Tentoonstelling 'Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590-1960)'

Deze informatie is niet meer actueel!
Deze zomer transformeert het kasteel d'Ursel tijdelijk in het hôtel d'Ursel en vertellen we er het fascinerende levensverhaal van dit uitzonderlijk monument. Waar nu een banale kantoortoren zijn schaduw werpt op het Centraal Station stond tot 1960 de Brusselse stadsresidentie van de familie d'Ursel. Eeuwenlang was het hôtel d'Ursel het centrum van hun sociale en politieke leven. Net zoals het ...

Wanneer

  • 20 mei 2018
    -
    30 sep 2018

Waar

naam
Kasteel d'Ursel
adres
Wolfgang d'Urselstraat 92880 Bornem

Info

Deze zomer transformeert het kasteel d'Ursel tijdelijk in het hôtel d'Ursel en vertellen we er het fascinerende levensverhaal van dit uitzonderlijk monument.

Waar nu een banale kantoortoren zijn schaduw werpt op het Centraal Station stond tot 1960 de Brusselse stadsresidentie van de familie d'Ursel. Eeuwenlang was het hôtel d'Ursel het centrum van hun sociale en politieke leven. Net zoals het kasteel van Hingene kende het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez. En net zoals het kasteel kende het zijn grootste tegenslag in de 20ste eeuw. Bij de aanleg van de Noord-Zuidspoorverbinding in 1910 werd een deel van de residentie gesloopt, maar het luxueuze hoofdgebouw hield moedig stand. Onder druk van de immobiliënspeculatie verkocht de hertog in 1960 het hôtel en op zijn plaats verscheen een van de eerste torengebouwen van Brussel. Of was dit toch niet het einde? Talloze kunstwerken en meubels die de salons decoreerden, volgden de leden van de familie d'Ursel op hun nieuwe weg. Honderden foto's documenteerden het wel en wee van het gebouw. Zelfs enkele bouwfragmenten houden de herinnering tastbaar en ook de 18de-eeuwse plannen bleven bewaard. Met deze bouwstenen laten we de sfeer van deze unieke stadsresidentie herleven. Waar kan dat beter dan in de zomerresidentie van dezelfde familie, waarvoor het lot een zoveel gunstigere toekomst in petto had?
Alle activiteiten