Stiltegebied Bornem

De plaatsen in Vlaanderen waar het echt stil is, op de natuurlijke geluiden na, zijn zeer zeldzaam. Deze schaarse plaatsen kregen de naam 'stiltegebieden'. Je kan er tot rust komen en ontsnappen aan de drukte van elke dag. In 2010 kregen de polders in Bornem officieel het kwaliteitslabel 'Stiltegebied'. Het gebied bevindt zich in Hingene, Weert en Wintam. Er is een geluidsniveau van ...

Wanneer

Waar

naam
Stiltegebied Bornem
adres
Notelaerdreef 22880 Bornem

Info

De plaatsen in Vlaanderen waar het echt stil is, op de natuurlijke geluiden na, zijn zeer zeldzaam. Deze schaarse plaatsen kregen de naam 'stiltegebieden'. Je kan er tot rust komen en ontsnappen aan de drukte van elke dag. In 2010 kregen de polders in Bornem officieel het kwaliteitslabel 'Stiltegebied'.

Het gebied bevindt zich in Hingene, Weert en Wintam. Er is een geluidsniveau van minder dan 35 à 40 decibel en het heeft een totale oppervlakte van 14 km². Het gebied bevindt zich aan de oevers van de Schelde en is opgedeeld in twee deelgebieden:
- gebied ten noorden van Branst tussen Oude Schelde en Schelde (+/- 5,9 km²)
- gebied van de Oudebroekpolder, Scheldelandpolder, Hingenebroekpolder en Buitenland (8,4 km²)

Het landschap wordt gekenmerkt door open water, broekbossen en natte gras- en hooilanden. Er staan ook heel wat populieren die heerlijk ritselen tijdens de zomermaanden.

Als groep of vereniging kan je een stiltegids reserveren, die de stiltewandeling begeleidt. Deze wandeling vertrekt vanuit de Notelaer of de Zilverreiger. Beide musea liggen in de kern van de twee delen van ons stiltegebied.

Je kan ook op eigen houtje wandelen door het stiltegebied.
In het toerismekantoor kan je de brochure "wandelen in het stiltegebied Bornem" kopen. Hierin vind je ook opdrachten om de stilte extra te beleven.
Alle activiteiten