Leer hagen vlechten en creëer waardevolle natuur!

Deze informatie is niet meer actueel!
Mensen deden het 2.000 jaar geleden al: hagen vlechten om percelen ondoordringbaar te maken voor mens, hond en vee. Prikkeldraad en rasterdraad deden deze 'vlechtheggen' verdwijnen, maar ze zijn bezig aan een dappere rentree. Een opsteker voor het landschap en de natuur! De techniek bestaat erin de stam van de struiken laag in te kappen (zonder ze geheel door te kappen) en de stam dan onder ...

Wanneer

  • 15 feb 2020
    van 09.00 u tot 16.00 u

Prijs

€ 75,00 (Basistarief: 75,00 €)

Waar

naam
Stoeterij Het Schaef
adres
Beerdonkstraat 202880 Bornem

Info

Mensen deden het 2.000 jaar geleden al: hagen vlechten om percelen ondoordringbaar te maken voor mens, hond en vee. Prikkeldraad en rasterdraad deden deze 'vlechtheggen' verdwijnen, maar ze zijn bezig aan een dappere rentree. Een opsteker voor het landschap en de natuur!

De techniek bestaat erin de stam van de struiken laag in te kappen (zonder ze geheel door te kappen) en de stam dan onder een hoek neer te leggen en in te vlechten. Daarna vormt er zich in het voorjaar een dicht netwerk van takken.

Vogels houden van vlechtheggen omdat ze er in alle veiligheid hun nesten kunnen maken. Ook insecten, vlinders en kleine zoogdieren komen hier dankbaar de rust opzoeken. Precies daarom winnen vlechtheggen opnieuw aan populariteit.

Van onze inheemse planten is vooral meidoorn bijzonder geschikt om heggen te leggen. Maar ook haagbeuk, hazelaar, liguster, sleedoorn, gelderse roos en kornoelje zijn bruikbaar.

Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD) en Inverde bieden je tijdens deze cursus zowel een theoretische inleiding als een praktijkgedeelte aan. Daarna kan je helemaal zelf aan de slag gaan!

Info & inschrijven: www.inverde.be/opleidingen/haagvlechten-heggen-leggen

[ Met de steun van de Provincie Antwerpen zet RLSD zich via vele projecten in voor landschap, natuur & erfgoed. ]

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten