Wandeling doorheen het Land van Stille Waters ( 10,5km)

Deze informatie is niet meer actueel!
Op deze wandeling verkennen we het Graafschap te Bornem, gelegen in een meander van de oude Schelde. Het gebied ligt pal in een erkend stiltegebied van 14km² en is een verrassend groene ontdekking. Een prachtige wandeling doorheen Het Land van Stille Waters! graag vooraf inschrijven via onze website Afstand : 10 km Reliëf : vlak Moeilijkheidsgraad: Makkelijk – Voor meer ervaren stappers ...

Wanneer

  • 16 feb 2020
    van 13.30 u tot 17.30 u

Prijs

€ 2,00 (Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €)

Waar

naam
dienst toerisme
adres
boomstraat 12880 Bornem

Contact

Telefoon
0472/57.71.19
e-mail
info@effenweg.be

Info

Op deze wandeling verkennen we het Graafschap te Bornem, gelegen in een meander van de oude Schelde. Het gebied ligt pal in een erkend stiltegebied van 14km² en is een verrassend groene ontdekking. Een prachtige wandeling doorheen Het Land van Stille Waters!

graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 10 km
Reliëf : vlak
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk – Voor meer ervaren stappers
Vertrekpunt : Dienst Toerisme Bornem, Boomstraat 1, 2880 Bornem (verschillende parkings vlakbij)
Begeleider : Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be


Poëtisch, sfeervol en verrassend zo zou je het Scheldeland kunnen omschrijven. Je vindt er een ongerept getijdenlandschap van slikken en schorren. De drukte van elke dag lijkt mijlenver weg. Water daarentegen is overal. We wandelen op autovrije jaagpaden, dijkwegen en polderwegels.

Daarna wandelen we door het ongerepte natuurgebied langs de Oude Schelde arm en het Graafschap, waar de stilte enkel verbroken wordt door het gefluit van de talloze vogels en enkele fazanten die verschrikt opfladderen.
Het Graafschap is het omliggende landgoed van het kasteel van Bornem, oftewel het kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde, dat erkend is als bouwkundig erfgoed. Het kasteel zelf laten we links liggen want het omliggende graafschap is echt één grote, prachtige brok natuur waardoor je uren kunt stappen in alle rust en stilte. Vanaf het gemeentehuis in Bornem verlaten we al snel het centrum en stappen via een brede, statige dreef naar het kasteel toe. Hier kunnen we al genieten van enkele weidse uitzichten over de omliggende weides en stukjes moeras met prachtige rietkragen. Net voor we aan het kasteel zijn draaien we linksweg en stappen we één grote, groene oase binnen. De paden zijn half-verhard (steenslag) en zijn dus heel goed begaanbaar. Het pad leidt ons door een uiterst gevarieerd landschap, stukken bos worden afgewisseld met velden en weides waar we met wat geluk wel een ree kunnen spotten. Na een tijdje komen we langs de oevers van de Oude Schelde, hier kunnen we genieten van de talrijke watervogels. Al moeten we dit zicht wel delen met enkele chaletbewoners. Via een paar (soms zéér modderige paadjes) komen we uiteindelijk in Branst, waar we onze benen even kunnen strekken en genieten van een drankje in de Zandstuiver, Luipegem 165 Branst (Bornem). Vanaf hier gaat het volledig onverhard door bossen, tussen rietkragen en over velden terug richting het kasteeldomein. Onderweg is het heerlijk genieten van de rust en de avontuurlijke wandelpaden! Via de brede dreef die we in het begin van de tocht hebben bewandeld komen we weer in het centrum van Bornem terecht.

Na afloop kan er hier, voor wie dat wenst, nog wat gedronken worden op één van de vele terrasjes in Bornem. Er wordt op een rustig tempo gewandeld, doch niet geslenterd, en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Voorzie stevig wandelschoeisel, de bospaden in het tweede deel van de wandeling kunnen er na natte periodes drassig bij liggen.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress, …). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom.Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg
Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleider via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26

Openbaar vervoer
Pal aan ons vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Bornem Kerk”, deze wordt bediend door de lijnen :

Buslijn 252 : Boom – Puurs – Bornem – Dendermonde
Buslijn 257 : Dendermonde – Bornem – Boom
Belbus 938 : Belbus Klein-Brabant
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten

Organisatie

naam
Effen Weg vzw

Deel deze pagina