De mens in het Klein-Brabantse landschap. Een archeologische verkenning van Bornem en Puurs-Sint-Amands

Wanneer

  • 27 mei 2022
    -
    27 mei 2032
    maandag
    Gesloten
    dinsdag
    Gesloten
    woensdag
    Gesloten
    donderdag
    Gesloten
    vrijdag
    Gesloten
    zaterdag
    Gesloten
    zondag
    van 13.30u. tot 17u.

Prijs

Gratis

Waar

naam
Sint-Margarethakerk Wintam
adres
Eduard De Blockstraat 22880 Bornem

Info

De tentoonstelling belicht, naast de historiek van het onderzoek en een algemeen archeologisch beeld, verschillende sites en vondsten die de afgelopen jaren aan het licht kwamen, zoals ter hoogte van de Lichter in Puurs en aan de Rijksweg in Bornem. De tentoonstelling overspant de periode vanaf de steentijd tot en met de moderne tijd. Naast onder meer sites uit de Romeinse tijd en een middeleeuwse motte, gaat er bijvoorbeeld ook aandacht naar crashsites uit de Tweede Wereldoorlog.

Klein-Brabant is een regio op het kantelpunt tussen verschillende tradities en is gesitueerd op de overgang van de zand- naar de zandleemstreek. De regio bleef tot ver in de 20ste eeuw een grotendeels blinde vlek op vlak van archeologie. De uitvoering van wetenschappelijk archeologisch onderzoek ving eigenlijk pas aan in de jaren '80 van vorige eeuw. Inmiddels vonden er tientallen archeologische onderzoeken met ingreep in de bodem plaats in Klein-Brabant. Deze tonen aan dat Klein-Brabant duidelijk een archeologische hotspot is.

Open op zondag tussen 13.30 u en 17.00 u. Gesloten bij slechte weersomstandigheden: best vooraf checken op 0491 91 74 65. Ook te bezoeken op afspraak.

Je kan in de kerk ook de tentoonstelling '10 eeuwen Nattenhaasdonk' bezoeken. Naast de geschiedenis van het verdwenen Scheldedorp vertelt deze tentoonstelling je meer over het Sigmaplanproject van de Vlaamse Waterweg, en hoe dit ons zal beschermen tegen overstromingen.
Alle activiteiten