Corona

 1. Ik ben een persoon met een immuunstoornis, moet ik na 4 tot 6 maanden na mijn extra dosis nog een boosterprik krijgen?

  Volgens de huidige inzichten zijn immuun-gecompromitteerde personen voldoende beschermd als ze een extra dosis ontvangen na 2 dosissen AstraZeneca, Pfizer, Moderna of 1 dosis Janssen.

  Zij moeten voorlopig geen boosterdosis krijgen.

  top
 2. Is het een probleem dat het vaccin van mijn boosterprik verschillend is van mijn eerdere vaccinatie?

  Neen, dit is geen probleem.

  Ongeacht het type vaccin dat bij de eerste en tweede prik gegeven werd, zal voor een extra dosis een vaccin van Pfizer of Moderna (mRNA-vaccin) toegediend worden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een extra dosis van een mRNA-vaccin kan zorgen voor een betere immuunrespons.

  top
 3. Is het nuttig om een booster te krijgen na een corona-infectie?

  Een infectie na basisvaccinatie (met 2 dosissen of met 1 indien gevaccineerd met Janssen) zal zeker een booster effect hebben. Voor hoe lang weten we niet en hoe sterk weten we ook niet. Uit de eerste gegevens blijkt dat dit sterk kan verschillen per individu. Hierdoor blijft het boostervaccin nog steeds aangeraden omdat dit langer bescherming biedt dan de natuurlijke immuniteit opgebouwd door een infectie. 

  Het boostervaccin wordt gewoonlijk toegediend vanaf 14 dagen na genezing van de corona-symptomen, of minimaal 14 dagen na de positieve test indien er geen klachten werden ervaren. Je kan dus ook langer wachten om te vaccineren na een infectie.

  top