Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Wees niet gek. Doe de tekencheck!

Ben je in de natuur geweest, dan bestaat de kans dat je een lifter hebt meegenomen. Een teek!

Die kleine spinachtige beestjes hebben bloed nodig om zich te ontwikkelen en voort te planten. De meeste teken zijn extra actief tussen maart en oktober. Ze liggen op de loer in schaduwrijk hoog gras of op een struik tot er een mens of dier passeert. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, bijten ze zich vast.

Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog.

Als een teek besmet is, kan je van een tekenbeet ziek worden. Controleer daarom steeds jezelf en anderen als je in de natuur bent geweest. Kijk extra aandachtig naar de knieholtes, liezen, bilspleet, navel, haarlijn en oksels.

Verwijder een teek rustig en in één beweging.

Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Let er op dat je de teek niet op de buik duwt of plat duwt. Gebruik geen ontsmettingsalcohol, azijn, zeep, jodium of een ander product voordat je de teek verwijdert. Verbrand hem ook niet. Verwijder teken liefst met een tekenverwijderaar of een pincet met een fijne punt. Heb je echt niks bij de hand, dan kan je met scherpe nagels of een lus van een dun draadje ook de teek verwijderen.

Hier vind je tips hoe je kan controleren op tekenbeten en hoe je een teek moet verwijderen.

Gepubliceerd op 4 mrt 2020
Nieuwsoverzicht
Teken

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
communicatie@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina