Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Goed Geknot verbindt knotters en houtaanbieders

Bezit je zelf minstens vijf knotbomen die de laatste vijf jaar niet geknot zijn en ontbreekt het je aan tijd of kennis om zelf aan de slag te gaan? Of ben jij een ervaren knotter op zoek naar hout in jouw regio?

Dankzij het online platform www.goedgeknot.be, een initiatief van 13 Regionale Landschappen in Vlaanderen, kan je je eenvoudig registreren als houtaanbieder of knotter. Ook hakhoutbosjes en houtkanten komen in aanmerking voor het project!

Hoe werkt het platform ‘Goedgeknot’?

Houtaanbieders geven de locatie van de te knotten bomen op, samen met duidelijke foto’s van de bomen en hun omgeving. Vergeet zeker ook geen gedetailleerde beschrijving van de bomen, zoals de dikte van de takken en de hoogte van de knot. Zo kunnen knotters de veiligheidsrisico’s goed inschatten en het juiste materiaal meenemen. De vrijwilligers kiezen in welke regio ze aan de slag willen (verzekerd door Regionaal Landschap Schelde-Durme) en of ze een aanbieding aanvaarden of niet. Als beloning voor het geleverde werk mogen ze een mooie hoeveelheid brandhout gratis mee naar huis nemen; de verwerking van het fijne snoeihout gebeurt door de houtaanbieders.

Waarom knotten?

Knotbomen zijn een belangrijk onderdeel van ons landschap en bieden beschutting aan talloze dieren, zoals steenuilen en vleermuizen. Wanneer knotbomen niet regelmatig onderhouden worden, kunnen zware takken afscheuren en de boom fataal beschadigen. Het knotten van bomen vergt heel wat kennis en kunde. Interesse om een opleiding tot knotter te volgen en zo dit natuurlijk erfgoed te bewaren? Regionaal Landschap Schelde-Durme organiseert jaarlijks de cursus “Veilig knotten met de kettingzaag”. Voor meer informatie kan je terecht bij Katrien Devriendt via katrien@rlsd.be of 0473 36 28 19. Meer weten over dit project? Lees er alles over op www.goedgeknot.be.

Gepubliceerd op 21 aug 2020
Nieuwsoverzicht
Knotten

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 20
e-mail
patrimonium@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina