Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Tel mee met Telraam

Bornem stelt een jaar lang 30 Telraamsensoren beschikbaar die volautomatisch het verkeer tellen vanuit verschillende woningen. Bornem zoekt hiervoor dus 30 bewoners die als burgerwetenschapper willen helpen bij verkeerstellingen met Telraam.

Na een periode tellen met Telraam ontdekken inwoners hoe deze tellingen kunnen bijdragen aan inzichten rond mobiliteitsvraagstukken uit hun buurt. Deze woonstraten en kleinere verkeersassen zijn straten waar vaak precieze en gedetailleerde verkeersmeetgegevens voor ontbreken. Metingen met Telraam kunnen bijdragen om een goed en volledig beeld te krijgen van het effectieve gebruik van bepaalde straten.

Vragen als hoeveel fietsers passeren er voor de deur, en op welk tijdstip? En hoe zit het met zwaar verkeer? Wat zijn de piekmomenten van de dag?  Is er sluipverkeer? Wordt er buiten de schoolperiode evenveel gefietst? En als het regent? Door permanente Telraammetingen gedurende een lange periode uit te voeren worden er interessante gegevens verzameld.

Hoe werkt Telraam?

Aan mobiliteitsbeleid liggen meestal verkeerstellingen ten grondslag. Innovatieve technieken die bij Telraam worden gebruikt maken het mogelijk dat ook bewoners kunnen meedoen met deze verkeerstellingen, makkelijk vanuit hun eigen straat. De Telraamsensor hangt aan een raam op de eerste of tweede verdieping, geen gelijkvloers. Belangrijk is een vrij zicht op de straat vanuit het raam. Daarnaast hebben deelnemers een wifiverbinding en een stopcontact nodig.

Om vast te stellen of een raam geschikt is voor dit experiment, zal een selectie plaatsvinden. Zo wordt er bij de aanmelding gevraagd om een foto aan te leveren van het zicht op de straat vanuit je raam. Telraam en gemeente Bornem maken vervolgens op basis van de inschrijvingen en adressen een keuze. De verzamelde data via de sensor zijn anoniem, online en openbaar beschikbaar op de Telraamhomepagina. 

Wat kan men verwachten?

Als het raam van een inwoner wordt geselecteerd, krijgt die de Telraamsensor en een uitnodiging voor een workshop waarin hij/zij meer informatie en uitleg krijgt. Deze workshop vindt plaats op 20 april in CC Ter Dilft (of digitaal, afhankelijk van de geldende coronamaatregelen). Tijdens de ganse duur van het experiment krijgen deelnemers technische ondersteuning en kunnen ze bij Telraam terecht met allerhande vragen.

Geïnteresseerde kunnen zich voor 15 maart 2021 melden aan via https://www.telraam.net/NL/membership/bornem

Alle kandidaten vernemen eind maart of ze geselecteerd zijn. De geselecteerden ontvangen dan ook de uitnodiging voor de workshop in april.

Gepubliceerd op 3 mrt 2021
Nieuwsoverzicht
Teraam

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 20
e-mail
patrimonium@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Lees meer artikels over

Deel deze pagina