Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuwe vertelroute op kinderboerderij Barelhoeve

De Bornemse kinderboerderij Barelhoeve ontvangt elk jaar ongeveer 10.000 bezoekers.

Lezers van een Nederlands magazine voor ouders, Moodkids.nl verkozen de kinderboerderij in 2014 tot leukste kinderboerderij van België. De grootste troef is dat het een landbouwbedrijf in werking is, dus geen toonboerderij.  Gemeente Bornem wil blijvend inspanningen doen om de boerderij aantrekkelijk te houden voor reguliere bezoekers en om steeds nieuwe bezoekers aan te trekken. Eén van die inspanningen is de vernieuwing van het kleuterpad. Een nieuwe vertelroute kwam zo tot stand. Dit in samenwerking met de Landelijke Gilde, de natuurgidsen Klein-Brabant, de Ambrosius imkersgilde, Raf en Frans Stroobant van de Barelhoeve en de gemeentelijke diensten. Ze kreeg subsidies in het kader van het plattelandsbeleid van de Vlaamse, Europese en provinciale overheid. Lowieke is het hoofdpersonage in het verhaal. Hij is genoemd naar grootvader Louis van de familie Stroobant. Lowieke heeft een groot hart voor dieren. Hij neemt je overal mee langs de dierenverblijven. Vaak draagt hij “Connie”, het kleinste konijntje, mee in zijn draagzak. Samen beleven ze een spannend verhaal dat zich van schuurtje tot schuurtje verder ontwikkelt. Je kan ze lezen op de verschillende schuurtjes die je terugvindt op de route. Er zijn ook spelelementen, versjes en weetjes. Je kan Lowieke trouwens terugvinden in de jeugdhoek van de bib, waar hij naar hartenlust kan geknuffeld worden.

Guy Didelez schreef het verhaal en Marijke Meersman maakte de tekeningen. Zij coördineerde eveneens de hele afwerking. Je zou kunnen zeggen dat ze, samen met Lucas Smits-Van Waesberghe, met Lowieke de hele kinderboerderij in een nieuw kleedje heeft gestoken.

Je kan de vertelroute op eigen houtje beleven tijdens de openingsuren van de kinderboerderij. De route is 1,5 km lang. Er zijn leuke dingen waaruit je kan kiezen:

-        “Met Lowieke op zoek naar het grote mysterie”, een vertelwandeling voor jong en oud

-        “Mij niet gezien. Ik ben een…”, voor iedereen die meer wil weten over de boerderijdieren

-        “Wat heeft Lowieke hier verborgen?” voelspel voor nieuwsgierigen vanaf 3 jaar

-        “Draai aan het Lowieleke”, kinderquiz voor wijsneuzen vanaf 5 jaar

-        “Raar maar waar”, heel bijzondere weetjes over dieren

-        “De dierendichter”, prachtige haiku’s voor gedichtenliefhebbers. Een haiku is een Japans rijmloos gedicht over een natuurervaring. Het bestaat uit 3 regels. De eerste en de laatste regel tellen 5 lettergrepen. De middelste 7.

-        “Dieren op het spoor”, onderzoek naar de voetsporen van dieren

Kom je in groep? Dan kan je via de dienst toerisme een rondleiding vragen met een natuurgids. Alle info bij dienst toerisme, Boomstraat 1, 2880 Bornem, www.toerismekleinbrabant.be, tel. 03 899 28 68. Elke dag open van 10 tot 12.30 en van 13 tot 16 uur. Van oktober tot april gesloten tijdens weekends en feestdagen.

E-loket

Hoe werkt het e-loket
  • Evaluatieformulier vertelroute kinderboerderij

Gepubliceerd op 25 jun 2018
Nieuwsoverzicht
lowieke

Meer info

adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 49
e-mail
cultuur@bornem.be

Lees meer artikels over

Deel deze pagina