Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Laboratoria Mobiele Alternatieven (LaMA)

Tijdens het LaMA project testen we verschillende oplossingen voor verkeersproblemen in de ruime schoolomgeving van Branst.

LaMA Bornem gaat aan de slag in Branst. LaMA staat voor laboratoria voor Mobiele Alternatieven en is een initatief van Netwerk Duurzame Mobiliteit met als doel de mobiliteitsvraagstukken in de buurt te bekijken en oplossingen te zoeken waar mogelijk.

De projectzone is de ruime schoolomgeving rond kleuter- en lagere school De Appelboom.

Samen met de school, buurtbewoners, ouders, grootouders, handelaars, … gingen we op zoek naar creatieve duurzame mobiliteitsoplossingen. Met deze oplossingen willen we o.a. zorgen voor gezonde lucht, veilige kruispunten, naleving van de zone 30, een betere benutting van de groene zones in het centrum en meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Op dinsdag 24 april en maandag 14 mei organiseerden we een interactieve workshop voor volwassenen in het Gemeenschapshuis in Branst. Tijdens een LaMA Junior workshop in basisschool de Appelboom gingen de kinderen aan de slag met maquettes. De resultaten van deze workshops zijn te bezichtigen tijdens de Week van de Mobiliteit.

Uit de co-creatiesessies bleek dat de bewoners ondervinden dat er vaak te snel gereden wordt in het centrum en de schoolomgeving. Aan de schoolpoort zelf is er vaak verkeerschaos aan het begin en einde van de schooldag. De campagne roept op om minder te vliegen. In het verkeer, maar ook in het leven. Een ludieke snelheidscampagne, de tijdelijke invoering van een schoolstraat en het creëren van aangename publieke zones waar het gezellig vertoeven is, moeten hier een oplossing bieden. 

Het campagnebeeld is de Vliegende Geit, gebaseerd op de Branstse volkslegende en de bijnaam die de inwoners met trots dragen.

 

Alle opstellingen van het LaMA project zijn tijdelijk. De testperiode loopt van maandag 17 september tot maandag 1 oktober.

 

Van 17/09/2018 tot 24/10/2018 zullen we ook een schoolstraat uittesten in de Pastoor Peetersstraat. Deze langere periode is nodig om echt resultaat te zien.
Het principe van een schoolstraat is dat schoolgaande kinderen en hun ouders, die zich te voet of met de fiets verplaatsen, voorrang krijgen. Gedurende een half uur voor het begin en na het einde van de school wordt de straat met nadarhekken afgezet. Er is dan enkel doorgaand verkeer mogelijk te voet of met de fiets. Bewoners uit de betreffende straat mogen de straat tijdens die periode wel uitrijden, maar niet inrijden. Wie met de auto komt, kan iets verder parkeren en te voet tot aan de schoolpoort gaan, al dan niet onder begeleiding van de ouders.

Op deze manier willen we de schoolomgevingen tijdens de piekmomenten veiliger maken en conflictsituaties verminderen. Zo wordt de schoolomgeving opnieuw een aangename verblijfsomgeving waar plaats is voor spontane, persoonlijke contacten tussen ouders en schoolpersoneel.

Pastoor Peetersstraat wordt afgesloten vanaf het kruispunt met Branstsedreef tot aan Heuvelstraat voor gemotoriseerd verkeer:

Alle schooldagen tijdens de ochtend van 8.00 - 8.40 uur

Ma, di, do, vrij van 15.30 - 16.00 uur

Woe van 11.45 - 12.15 uur

Andere maatregelen binnen het LaMA-project:

  • versmallen en aanbrengen van sensibiliserende boodschappen in Branstsedreef
  • opleuken van de wegel tussen Pastoor Peetersstraat en Luipegem
  • aanmaken wachtzones voor ouders, grootouders,…

Kortom: we willen een aantrekkelijke schoolomgeving creëren waar iedereen zich veilig voelt en waar het voor alle partijen gezellig vertoeven is.

Na de test bekijken we samen wat goed was en wat beter kan. Bij een positieve evaluatie kunnen we nadenken over een definitieve invoering.

Op maandag 17/09/2018 om 15 uur openen we het project met toeters en bellen samen met de leerlingen van de school. Iedereen is welkom om samen met ons het project te bekijken. Blijven hangen op één van de mobiele zitbanken of dansen? Dat kan tot 16u15!

Kom zeker eens langs! Alleen een geit vliegt hier voorbij.

Gepubliceerd op 10 sep 2018
Nieuwsoverzicht
LaMA

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 20
Fax fax
03 890 69 29
e-mail
patrimonium@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur en 13.30 tot 19 uur

Lees meer artikels over

Deel deze pagina