Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nattenhaasdonk

Sinds 16 april 2018 is de locatie en omgeving van de Pastoor Huveneersheuvel, beschermd als archeologische site. Op de heuvel stond vroeger een grote hoeve omgeven door een walgracht, en pal ernaast de parochiekerk.
Poortgebouw

Door de heraanleg van de straat en geplande rioleringswerken werd nieuw archeologisch onderzoek mogelijk. Tijdens de voorbereidingen werden al enkele oude vondsten gedaan, voornamelijk potscherven, gelinkt aan het oude verdwenen dorp en de omwalde hoeve.

De archeologen die aan het werk zijn in Nattenhaasdonk hebben nu ook de restanten van een eeuwenoude muurstructuur blootgelegd. Het gaat om de funderingen van een poortgebouw dat toegang gaf tot het Nethof, een hoeve gelinkt aan de ridders van Haasdonk in dienst van de burggraven van Gent. Omstreeks 1860 werden de grootste delen van dit poortgebouw afgebroken en bij het rechttrekken van de straat in 1887 verdween alles onder de nieuwe kasseiweg. De hoeve en het poortgebouw staan op de oude kaarten van landmeter Van Landeghem en Ferraris (18e eeuw) mooi aangeduid, maar kent een veel oudere geschiedenis.

Archiefbronnen uit 13e en 12e eeuw verwijzen al naar het ridderlijk geslacht in Nattenhaasdonk en de gevonden muurfunderingen in Doornikse steen lijken dit ook te bevestigen. Alle opgegraven restanten worden de komende weken verder onderzocht en gefotografeerd. Dit is noodzakelijk want de oude muurstructuren zullen tijdens de rioleringswerken verdwijnen.

Aquafin zal over een drietal weken de geplande werken verderzetten. Dan vermoeden de archeologen klaar te zijn met alles te documenteren. 

Gepubliceerd op 1 mrt 2019
Nieuwsoverzicht
Opgravingen

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
patrimonium@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag.

Deel deze pagina