Renovatie Scheldebrug Bornem-Temse

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert werken uit aan de oude Scheldebrug. De werken zijn zo georganiseerd dat de hinder voor het wegverkeer tot een minimum wordt beperkt.

In de aanloop naar deze werken voert het Agentschap Wegen en Verkeer nog werken uit aan de elektromechanische uitrusting van het beweegbare brugdeel. Hierdoor is er lokaal en tijdelijk hinder.

Vernieuwing elektromechanische uitrusting van het beweegbare brugdeel

In de aanloop naar de renovatiewerken aan het vaste gedeelte rondt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de vernieuwing van de elektromechanische uitrusting van het beweegbare brugdeel van de oude Scheldebrug af. Het wegverkeer moet rekening houden met korte perioden van hinder.

Nog tot en met eind april voert AWV op de oude Scheldebrug geregeld werken uit waarbij één rijstrook afgesloten wordt. Dit kan hinder veroorzaken voor het verkeer komende van Bornem, richting Sint-Niklaas. Er geldt dan een snelheidsbeperking van 30 km/u.

Van vrijdag 5 april 20 uur tot en met maandag 8 april 6 uur wordt de oude Scheldebrug volledig afgesloten. Het verkeer moet dan via de nieuwe Scheldebrug rijden, één rijstrook per rijrichting. Er geldt dan een snelheidsbeperking van 50 km/u.

Renovatie van de brugstructuur in fasen

Het structureel onderhoud van de brug zelf start op 6 mei 2019. Hiervoor doet De Vlaamse Waterweg nv beroep op een gespecialiseerd aannemer. Ruwweg voert de aannemer de renovatiewerken uit in drie fases.

 • De eerste fase start op 6 mei en duurt tot eind november 2019. In deze fase zandstraalt de aannemer de metalen geraamten van de brug en voorziet hij ze van een nieuw verfsysteem.
  Hij werkt daarvoor vanop een mobiele stelling, zodat twee (weliswaar versmalde) rijstroken beschikbaar blijven voor het wegverkeer. Bestuurders moeten rekening houden met een snelheidsbeperking van 30 km/u. Gedurende 30 dagen, verspreid over de volledige eerste fase, sluit de aannemer de oude brug af voor het monteren, verplaatsen en demonteren van de mobiele stelling. Alle verkeer zal dan via de nieuwe Scheldebrug rijden, één rijstrook per rijrichting en een snelheidsbeperking van 50 km/u. Dat tijdens volgende periodes: 
  • van 6 mei tot en met 17 mei;
  • van 7 juli tot en met 10 juli;
  • van 22 september tot en met 26 september;
  • van 8 november tot en met 16 november.
 • De tweede fase loopt van begin maart 2020 tot eind april 2020. In deze fase vernieuwt de aannemer het brugdek en de voetpaden. Tijdens de werken is geen verkeer mogelijk over de oude brug. Alle verkeer zal dan via de nieuwe Scheldebrug rijden, één rijstrook per rijrichting. Er geldt dan een snelheidsbeperking van 50 km/u.
 • In een derde fase, van begin mei 2020 tot midden november 2020 pakt de aannemer het fietspad van de oude Scheldebrug aan. Het fietspad ligt los van de rijweg waardoor de werken uitgevoerd worden zonder hinder voor het autoverkeer. Fietsers kunnen het fietspad op de nabijgelegen nieuwe Scheldebrug gebruiken.

Bovenstaande planning is een streefplanning en kan, door onvoorziene omstandigheden (vb. het weer), in de loop van het proces worden bijgesteld. Voor actuele werfinformatie kunnen geïnteresseerden steeds de projectwebsite bekijken: www.vlaamsewaterweg.be/scheldebrug-bornem-temse.

Minderhindermaatregelen

Om de duur van de hinder zo kort mogelijk te houden, engageert de aannemer zich om -waar de werkzaamheden dit toelaten- in shiften te werken.

Bepaalde werken, zoals het zandstralen van het metalen geraamte, kunnen geluidshinder met zich meebrengen. Deze werken worden dan ook zoveel als mogelijk overdag uitgevoerd. Om overlast door stof voor omwonenden te beperken, voorziet de aannemer een stof- en winddichte afsluiting rondom de brug.

De werken hebben geen impact op treinverkeer, fietsers en voetgangers.

 
Gepubliceerd op 2 jul 2019
Nieuwsoverzicht
Scheldebrug

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
communicatie@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina