Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Participatietraject Vliet-Molenbeek

Veel rivieren in Vlaanderen zorgden in het verleden al voor overstromingen en dat geldt ook de Vliet-Molenbeek.

Gelukkig is er de laatste jaren al veel gebeurd om het overstromingsrisico te verminderen, maar toch zal er altijd een kans op wateroverlast blijven bestaan.

Samen kunnen we meer!

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) start daarom een project rond het overstromingsrisico van de Vliet-Molenbeek in Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands. De bedoeling is om alle betrokken overheden, burgers, bedrijven en verenigingen maximaal te betrekken en samen tot oplossingen en maatregelen te komen om het overstromingsrisico te verminderen.

Samen met de VMM engageert ons gemeentebestuur, de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, Polder Vliet en Zielbeek, de Vlaamse Landmaatschappij, departement Omgeving, de Vlaamse Milieumaatschappij, departement Landbouw en Visserij en het Agentschap voor Natuur en Bos zich om samen met alle betrokkenen maatregelen te zoeken. De overheid kan het namelijk niet alleen. Maatregelen en oplossingen moeten ook gedragen en uitgevoerd worden door alle betrokken burgers, bedrijven, verenigingen,… Tijdens het project kijken we ook naar de meerwaarde die de waterlopen in de vallei voor alle gebruikers kunnen betekenen.

Hoe kan je deelnemen aan het project en je steentje bijdragen?
 1. Leer het overstromingsrisico voor jouw adres kennen! Doe hier de test en kom te weten hoe groot jouw overstromingskans in Bornem is en hoe de kans stijgt door de klimaatverandering.
 2. Deel online, bediscussieer en steun ideeën en oplossingen via de website tussen 26 maart en 30 juni.
 3. Ga zelf aan de slag in mei en juni op onze Vliet-Molenbeek-fora met de ideeën en initiatieven die zijn voorgesteld om zo tot concrete en haalbare acties te komen:

  De Vliet-Molenbeekfora gaan door op de volgende data, telkens om 19u:
  • 13 mei: Puurs-Sint-Amands in Zaal De Spil CC Binder (Forum 9, 2870 Puurs-Sint-Amands)
  • 15 mei: Bornem, in zaal 1 van CC Ter Dilft (Sint-Amandsesteenweg 41-43, 2880 Bornem)
  • 28 mei: Merchtem en Asse organiseren samen hun forum in de Raadszaal van het gemeentehuis in Merchtem (Nieuwstraat 1, 1785 Merchtem)
  • 5 juni: Meise, in het Administratief Centrum (Tramlaan 8, 1861 Wolvertem)
  • 13 juni: Londerzeel, in zaal Forever (Sint-Niklaasstraat 36, 1840 Steenhuffel)

  Meer info en inschrijven: https://sg.indiville.be/s3/Inschrijving-Vliet-Molenbeekfora
 4. Kom begin 2020 naar het feestelijk slotevent waar we de beste ideeën voorstellen.

Op het einde van het project leggen we de engagementen van alle betrokkenen vast in een riviercontract voor de Vliet-Molenbeek. Dat vormt dan de komende jaren de rode draad om het overstromingsrisico in de vallei van de Vliet-Molenbeek te verminderen, zodat we vooral van het water kunnen genieten.

Gepubliceerd op 13 mei 2019
Nieuwsoverzicht
Vliet-Molenbeek

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 20
Fax fax
03 890 69 29
e-mail
patrimonium@bornem.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

Deel deze pagina