Dienstverlening Hingene gecentraliseerd

Vanaf 1 september wordt de dienstverlening in deelgemeente Hingene gecentraliseerd. Het gebouw van kinderopvang ’t Pagadderke speelt vanaf dan een centrale rol in het dienstverleningsverhaal.

Zowel de dienstverlening van het gemeentehuis, als die van de schoolwerking van de bib verplaatsen zich naar het gebouw.

In het gebouw van kinderopvang ’t Pagadderke in de Frans Van Haelenstraat 24 voorzien we een lokaal waar de nieuwe dienstverlening mogelijk is. Er is voldoende ruimte om hier een lokaal te voorzien waarin zowel de bibliotheek als het gemeentehuis haar diensten kan aanbieden. Op basis van een gebruikersonderzoek wordt gekozen om de bibliotheek in Hingene als een jeugdbibliotheek te profileren met een actieve scholenwerking. De Pagadderkes kunnen op die manier zelf ook makkelijker een boekje uitlenen in een leeshoekje dat speciaal voor hen ingericht wordt. Op die manier hebben ze veel meer keuze dan vroeger wanneer ze iets willen lezen. De beperkte volwassenenafdeling verhuist tegen 1 september naar de bib in Bornem. De zomermaanden worden daarom gebruikt om al het materiaal te verhuizen. Tot en met juni kunnen de Hingenaars nog op woensdagnamiddag terecht in de bib, daarna zijn ze welkom in de hoofdbib in Bornem. Zo kunnen ze ook mee gebruik maken van de vele faciliteiten die de bibliotheek in Ter Dilft biedt. Ook de gemeentelijke dienstverlening verhuist vanaf 1 september dus naar het lokaal in ’t Pagadderke. De openingsuren blijven ongewijzigd, namelijk elke dinsdag- woensdag en donderdagvoormiddag van 9 tot 12 uur.

De keuze om alles te centraliseren in één gebouw is een bewuste keuze. Verder gebruik van het Hingense gemeentehuis brengt niet alleen hoge exploitatiekosten met zich mee, zoals o.a. hoge energiefacturen, maar een onderzoek bracht ook aan het licht dat dringende investeringen inzake nutsvoorzieningen, veiligheid, toegankelijkheid en duurzaamheid wenselijk zijn. Bovendien merken we een steeds dalend aantal gebruikers op. Per dag turfden we gemiddeld slechts 3 à 4 bezoekers, die hoofdzakelijk kwamen voor de aankoop van vuilniszakken. Deze kunnen 6 dagen op 7 aangekocht worden tijdens de uitgebreide openingsuren in supermarkt Croes, die zich net naast het gemeentehuis bevindt.

Ook het gebouw waarin de bibliotheek van Hingene momenteel gevestigd is, voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. Bovendien vermindert het gebruik van de bib door individuele bezoekers, de overige bezoekers zijn leerlingen die in schoolverband een bezoekje brengen aan de Hingense bib. Deze laatste groep kan dus vanaf 1 september terecht in de Pagadder waar de jeugdwerking van de bib georganiseerd wordt.

De toekomstige functies van het biblokaal en van het gemeentehuis worden momenteel nog volop onderzocht.

 

Gepubliceerd op 4 jun 2019
Nieuwsoverzicht
Hingene

Deel deze pagina