Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Inleefweek armoede

18 volwassenen en 6 jonge kinderen uit Puurs-Sint-Amands en Bornem gaan de uitdaging aan: een week lang leven met een beperkt budget.

Van zaterdag 21 september tot en met vrijdag 27 september 2019 engageren 11 gezinnen uit Puurs-Sint-Amands en Bornem zich om te leven met een klein budget. De gezinnen nemen deel aan de ‘Inleefweek Armoede’, een educatief concept van Welzijnszorg vzw. De concrete organisatie in onze gemeenten gebeurt door De Schakel en de gemeenten Puurs-Sint-Amands en Bornem.

Armoede is een complexe problematiek die dikwijls uitzichtloos lijkt en bovendien onderhevig is aan veel vooroordelen en onbegrip. Meer dan 1 op 7 mensen in België leeft in armoede, ook in welvarende gemeenten zoals Puurs-Sint-Amands en Bornem. Dat is misschien moeilijk te geloven, en het is nog moeilijker om te weten wat dat concreet betekent. De Inleefweek Armoede wil de ogen van de deelnemers openen voor de problemen van een leven in armoede en de structurele oorzaken ervan.

Tijdens deze week moeten de deelnemers rondkomen met een budget van 60 euro voor een volwassene en 20 euro voor een kind. Elke dag krijgen ze een onvoorziene bijkomende opdracht, gegrepen uit het leven van mensen in armoedesituaties. De deelnemers houden zich ook aan deze inleefregels. Een week rondkomen met een beperkt budget (zoals 1,5 miljoen Belgen), hoe doe je dat, en vooral hoe voelt dat en welke gevolgen heeft het? Wat kunnen we er samen aan doen?

Enkele ervaringen van ex-deelnemers:

“Juist ballonnen gekocht voor het verjaardagsfeestje van Janna. Dit bedrag staat gelijk aan 1 broodmaaltijd voor ons gans gezin. We hebben pannenkoeken voorzien met limonade van de Lidl. Dat valt op vlak van budget nog wel mee. Hoe gaan we zondag familiefeest doen? Het zet je aan tot nadenken...”

“Het constante gepuzzel, het steeds weer keuzes moeten maken, inbinden op dingen die we belangrijk vinden, nee zeggen tegen de kinderen, we worden er echt niet vrolijk van.”

Tijdens het startmoment op woensdag 11 september worden de deelnemers alvast geconfronteerd met een intakegesprek in het Sociaal Huis Puurs-Sint-Amands. De laatste dag van de inleefweek komen alle gezinnen samen in De Schakel om hun ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen aan de aanwezige ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Uiteraard kunnen de deelnemers na één week niet volledig beseffen wat een leven in armoede op lange termijn allemaal doet met een mens. Maar, ze krijgen meer begrip voor wat mensen in armoede dagdagelijks meemaken.

Gepubliceerd op 11 sep 2019
Nieuwsoverzicht
Inleefweek

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 06
e-mail
communicatie@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur en 13.30 tot 19 uur

Deel deze pagina