Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Openbaar onderzoek plaatsing windturbine Hingene

Er wordt door Eoly NV, de interne groene-energieproducent en -leverancier van Colruyt Groep, een omgevingsvergunning aangevraagd bij de provincie voor een windturbine op het grondgebied van de gemeente Bornem.

Hiervoor loopt een openbaar onderzoek van 5 september tot en met 4 oktober.

Eoly NV wil een windturbine oprichten op het industrieterrein in Hingene, ten noorden van de N16, tussen de Rijksweg en de Woestijnstraat op het deel ten noordwesten van de terreinen van Solucious. Eoly NV stelt dat een deel van de geproduceerde energie gebruikt zal worden door het Colruyt Groep distributiecentrum Solucious, het overige deel zal op het elektriciteitsnet aangeboden worden.

De gemeente moet advies verlenen en openbaar onderzoek organiseren

Vermits het over een windturbine gaat, waarvoor een Klasse 1 omgevingsvergunning nodig is, is niet de gemeente, maar de provincie de vergunningverlenende overheid.

Eoly NV heeft het dossier op 7 augustus 2019 ingediend bij de Provincie Antwerpen. Op 28 augustus 2019 heeft de gemeente de adviesvraag ontvangen van de Provincie Antwerpen. De gemeente moet binnen de 50 dagen na ontvangst van het dossier advies verlenen aan de provincie.

Daarnaast is de gemeente ook belast met het organiseren van het openbaar onderzoek.
Dit loopt van 5 september 2019 tot en met 4 oktober 2019. Tijdens deze periode kan iedereen een bezwaarschrift indienen ter attentie van het college van burgemeester en schepenen. Dit bezwaarschrift kan worden afgegeven op de Dienst Omgeving tegen ontvangstbewijs of het kan aangetekend opgestuurd worden naar het college van burgemeester en schepenen, Hingenesteenweg 13, 2880 Bornem voor 4 oktober 2019. Bezwaren kunnen ook digitaal via het publiek loket van omgevingsloket Vlaanderen worden opgeladen.

Je kan het dossier na afspraak inkijken op het gemeentehuis van de gemeente Bornem. Een beperkt dossier kan online worden geraadpleegd via het publiek loket van het omgevingsloket Vlaanderen of via het geoportaal van gemeente Bornem.


Informatievergadering

Om de burgers op een transparante manier te informeren over dit project, vindt op dinsdag 24 september 2019 om 20 uur een informatievergadering plaats in zaal De Wateringe, Beekje 25 in Hingene. De informatievergadering is voor iedereen vrij toegankelijk. Voorinschrijving is niet noodzakelijk. Vragen kunnen wel al op voorhand ingediend worden via omgeving@bornem.be of in het gemeentehuis van Bornem.    

De gemeente heeft een aantal sprekers uitgenodigd die het dossier verder zullen toelichten. De agenda voor de informatievergadering ziet er als volgt uit:

  • Toelichting proces door diensten Gouverneur
  • Toelichting door aanvrager Eoly NV
  • Toelichting door onafhankelijk expert (onder voorbehoud)
  • ‘Houd Hingene uit de Wind’ aan het woord
  • Vragen en antwoorden

Gemeenteraad

Voor de uitvoerbaarheid van de eventuele vergunning, is een er een erfdienstbaarheid nodig die toelaat dat de wieken van de windmolen over de openbare weg (Woestijnstraat) draaien. De gemeenteraad is bevoegd voor het toekennen van deze erfdienstbaarheid. Dit stond geagendeerd op de gemeenteraad van 10/09/2019 maar zal hernomen worden op de gemeenteraad van 08/10/2019.

Gepubliceerd op 18 sep 2019
Nieuwsoverzicht
Windmolen

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 21
e-mail
omgeving@bornem.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur. 

Opgelet: op woensdag is de dienst telefonisch bereikbaar tot 17 uur. 

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 21
e-mail
wonen@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina