Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Leren knotten of laten knotten?

Heb je knotbomen maar geen tijd om ze te beheren? Of wil je leren knotten? Dan kan je terecht bij Regionaal Landschap Schelde-Durme en het ‘houtzoekersproject’.

Via de website www.goedgeknot.be brengt het ‘houtzoekersproject’ mensen met knotrijpe knotbomen in contact met ‘houtzoekers’. Deze vrijwilligers komen de knotbomen gratis beheren in ruil voor het brandhout. RLSD leidt hen op, verzekert hen en biedt hen opdrachten aan in hun eigen buurt. Dankzij deze samenwerking worden elke winter zo’n 2000 knotbomen beheerd. Een opsteker voor het landschap en de natuur! Want knotbomen zijn niet alleen mooi, ze kennen ook een rijk insectenleven en hun holtes vormen heerlijke nest- en schuilplaatsen voor veel vogels en vleermuizen.

Heb jij knotbomen?

Heb jij minstens vijf knotbomen met takken die vijf jaar oud zijn? En wil je een beroep doen op de vrijwillige houtzoekers van RLSD? Dan kan je digitaal een aanvraag doen via de website www.goedgeknot.be. De werkwijze is heel eenvoudig! Via de website laat je als houtaanbieder weten waar je knotbomen staan, om hoeveel bomen het gaat, hoe gemakkelijk ze te bereiken zijn en wanneer ze het laatst geknot werden. Toegevoegde foto’s verduidelijken de situatie. Via de website linkt RLSD jouw vraag aan een houtzoeker bij jou in de buurt. Gaat de houtzoeker akkoord om bij jou aan de slag te gaan, dan krijg je hiervan een melding en kunnen jullie samen verdere afspraken maken.

Wil je leren knotten?

RLSD organiseert in onze gemeente een gratis cursus ‘Veilig knotten met de kettingzaag’ op zaterdag 30 november 2019. Er is geen voorkennis vereist, maar de cursus is zo doorspekt met weetjes over techniek, veiligheid en boomvriendelijk werken, dat ook kenners er veel van opsteken. Er is zowel een theoretisch (9 tot 13 uur) als een praktijkgericht luik (13.30 tot 16 uur).
Heb je een kettingzaag en/of veiligheidskledij, breng die dan zeker mee! ’s Middags worden er broodjes en drankjes voorzien. Inschrijven kan tot 15 november via het inschrijvingsformulier of 09 210 90 51 (meer info volgt na inschrijving).

Info: www.rlsd.be, katrien@rlsd.be of 09 210 90 51.

Gepubliceerd op 14 okt 2019
Nieuwsoverzicht
Knotten

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
patrimonium@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag.

Deel deze pagina