Dit nieuwsbericht is niet actueel.

(G)een gat in de markt

De Wintamse Diane Van Gucht is als marktkramer geboren. Op haar vijftiende deed ze tijdens de weekends mee de markten met haar oom en tante. Toen ze vijfentwintig was, begon ze met haar man een eigen slagerijkraam op de markt.

"Dat lieten we in 2007 over aan ‘de Vleeskoerier’. Ik ging dan aan de slag bij verschillende marktkramers. Maar in 2011 voelde ik weer de kriebels om een eigen zaak op te richten, en zo werd ’t Zoete Kraam geboren, waarin ze brood en gebak verkoopt.

Vroeg uit de veren

Diane staat alle marktdagen op om half 5. Om 5 uur vertrekt ze om haar marktwaren
op te pikken bij de bakkers, waarna ze haar kraam kan installeren op de markten. Rond 7
uur komen de eerste klanten toe. Rond 13 uur rijdt ze huiswaarts, waar ze haar kraam poetst, het leeggoed sorteert en alles opkuist. Hierna plaatst ze haar bestellingen en rond half drie zit haar dagtaak erop. “Echt vroeg gaan slapen kan ik niet. Ik ga meestal rond half elf slapen. Natuurlijk ben ik dan soms moe, maar dat neem ik er graag bij.

Van alle markten thuis

Naast Bornem staat Diane ook op de markt van Niel, Puurs, Opwijk en Meise. 'De markten
met elkaar vergelijken is moeilijk. Door de aanwezigheid van de vele horecazaken is  “mètten” in Bornem echt een sociaal gebeuren. Je komt er altijd wel iemand tegen die je kent. Is het niet aan een kraam, dan is het misschien wel op een terrasje in de buurt van
de markt. Het aanbod is ook verschillend van markt tot markt. Op de maandagmarkt in
Bornem verkoop ik meer brood en minder gebak. Mensen hebben dan misschien nog
restjes van het weekend.' Ook de jaarlijkse gemeentelijke marktactie wordt zeker gesmaakt. “De trolley-actie bracht veel volk op de been,
zodat je op de koppen kon lopen.” Ook de standplaats op de markt is heel belangrijk. Lege plaatsen voor en na het kraam zijn niet echt aantrekkelijk voor de markt. Diane is dan ook blij dat er op Bornemse markt sinds kort opnieuw gewerkt wordt met een systeem van “losse verkopers.” Op die manier kunnen gaten opgevuld worden en kunnen marktkramers specifieke seizoensproducten aanbieden. Ook het aantal marktkramers werd verhoogd van 33 naar 35.

Aangepast marktreglement

Wijzigingen aan het marktreglement kwamen tot stand na overleg van de gemeente met de
marktkramers. Zo konden ze elk afzonderlijk een enquête invullen en werden hun verlangens en grieven ook samen met de leden van de marktcommissie besproken. In deze
marktcommissie zetelen 4 afgevaardigden van de marktkramers, de marktverantwoordelijke, de bevoegde schepen en 2 afgevaardigden van de middenstand. Een wijziging aan het marktreglement dient steeds goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

Gepubliceerd op 9 feb 2020
Nieuwsoverzicht
Diane

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
communicatie@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

In juli en augustus wijken de openingsuren op woensdagnamiddag af.

Op volgende woensdagen kan je langskomen op afspraak tussen 13.30 en 19 uur:

  • 1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 augustus, 26 augustus.

Op volgende woensdagen kan dat tussen 13.30 – 17 uur:

  • 8 juli, 22 juli, 5 augustus, 19 augustus.

Deel deze pagina