Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Achter de schermen van: Zeggetis!

Joke Wegsteen, in normale tijden aan het werk in CC Ter Dilft, vind je tegenwoordig thuis aan haar telefoon. Ze doet mee met het project ‘Zeggetis’!

- Waarom heb je jezelf aangemeld, Joke?

"Net voor de lockdown kreeg ik een geplande schouderoperatie. Ik ben daardoor sowieso in ziekteverlof en kan ook thuis niet veel doen. Geen huishoudelijk werk of werk in de tuin, niet met de auto of met de fiets rijden… Ik ben dus afhankelijk van anderen, zelfs om boodschappen te doen.

Wat ik wel kan, is telefoneren. Dit project ‘Zeggetis’ kwam voor mij op het goede moment. Iets om me zinvol bezig te houden en dan nog voor de goeie zaak ook. Ik heb niet lang getwijfeld toen ik het las in de nieuwsbrief voor het personeel."

- Loopt het vlot?

"Vind ik wel. Het was eigenlijk al goed voorbereid en uitgewerkt toen ik er een week geleden mee begon.  De technische kant van de zaak -via Microsoft teams- is gebruiksvriendelijk, en er is meteen ook duidelijke en handige inhoudelijke input meegegeven: een script om te bellen, FAQ’s, mogelijke en fijne communicatie met de andere bellers… Het geeft het gevoel dat we, al zitten we elk in ons kot, samen aan een waardevol project bezig zijn."

- Wat zijn je ervaringen bij de mensen? Zijn ze bang? Begrijpen ze de ernst van de situatie? Wat met de eenzaamheid?

"Heel veel mensen zijn eigenlijk echt ‘dapper’. Zeker nu we toch al een paar weken in ons kot zitten, begint de verveling wel wat meer toe te slaan. Maar wat een sterke mensen over het algemeen! Het is bovendien hartverwarmend om te zien dat er echt gezorgd wordt voor mekaar! ‘Mijn dochter, mijn zonen, mijn buren, mijn kleinkind, de thuisverpleging, mijne man... zorgen voor mij’. En dat doen ze dan ook echt nog ‘zoals het moet’. De boodschappen worden tot aan de deur gebracht, de social distancy wordt over het algemeen heel goed gerespecteerd.

Eigenlijk heb ik nog niemand getroffen die in de steek wordt gelaten of een echte noodkreet slaat. Al zijn de verhalen soms wel triestig: mensen die ondertussen vechten tegen kanker, of onlangs toch een partner zijn verloren… Eenzaamheid is een groter gevaar dan angst volgens mij."

- Appreciëren de mensen dit initiatief?

"Ik kreeg nog geen enkel negatieve reactie. Sommigen zijn kort en zeggen dat alles ok is. Maar heel vaak krijg je een grote dankjewel en waardering voor dit initiatief. Sommigen vinden het fijn om nog eens terug opgebeld te worden. ‘Om ne keer een andere stem te horen’, ook al hebben ze voor de rest niets te kort. De ‘coronabrochure’ kwam in de brievenbussen net toen ik begon te bellen. Het is een heel goed instrument om naar te verwijzen. Echt bijna iedereen die ik aan de lijn had, kent de brochure en heeft ze bijgehouden. Dan kan je nog eens wijzen op telefoonnummers en nuttige tips mochten er nog vragen zijn. Het is echte een goed praktisch product!"

- Haal je er veel voldoening uit?

"Ik vind het heel fijn om dit te doen. Ik was een beetje vergeten hoe snel je (ik toch) voldoening kan krijgen door een vriendelijk en warm gesprek, ik word er zelf blijer van.

Het kan ook wel eens zwaar zijn, een paar collega-bellers kregen al moeilijke gesprekken. Ik probeer het bellen tot max. 2,5 uur per dag te herleiden, dat is genoeg om in evenwicht te blijven met de rest: mijn eigen gezin van 5, en ook mijn eigen familie en vriendenkring. Zo zit mijn vader zelf als 87-jarige alleen thuis, ver van ons, en natuurlijk bel ik ook hem héél veel op om een vinger aan de pols te houden."

Een dikke dankjewel ook aan de andere collega's van Bornem om aan deze dienstverlening deel te nemen!

Wil jij ook graag meewerken aan Zeggetis! als vrijwilliger? Registreer je dan via onze website: https://bit.ly/3c7dqE1

Gepubliceerd op 14 apr 2020
Nieuwsoverzicht
Joke Wegsteen

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
communicatie@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Lees meer artikels over

Deel deze pagina