BIJzondere inwoners: Imkers Sam Verest en Elke De Decker

Tijdens de week van de bij maken wij graag kennis met enkele BIJzondere mensen. Elke en Sam zijn gek van elkaar, van hun kinderen, én.. van hun bijen!

Hoe lang imkeren jullie al?

“Ongeveer vijf jaar. We zijn eerder toevallig in het bijenwereldje terechtgekomen. We hadden een gezonde interesse in bijen en honing. Sam is dan een cursus gaan volgen en we zijn gestart. We waren direct gepassioneerd door de wondere wereld van de bij. Het zijn echt fantastische intelligente beestjes.”

Neemt het veel tijd in beslag?

“In het bijenseizoen, vanaf het voorjaar, neemt dit wel wat tijd in beslag. We hebben momenteel 6 bijenvolkeren. Wekelijks controleren we de bijenkasten en sturen bij waar nodig om de kasten optimaal te houden. Daarbij komt dan ook nog het slingeren van de honing, wat wel een werkje is. Ook het onderhoud van het materiaal vergt wel een beetje tijd. Na het inwinteren hoeven we eigenlijk niet veel meer te doen met onze bijen.”

Zijn jullie lid van een vereniging?

“Ja, wij zijn lid van Imkervereniging Sint-Ambrosius Klein-Brabant vanaf we gestart zijn met imkeren”. Sedert vorig jaar is Elke lid van het bestuur van de vereniging en neemt ze de communicatie en een deel van de administratieve ondersteuning op zich.

Wat zijn de voordelen van honing van bijen uit eigen streek?

“De honing uit eigen streek bevat stuifmeelkorrels van de vegetatie uit de buurt. Je lichaam raakt gewoon aan deze stuifmeelkorrels waardoor allergieklachten kunnen verminderen. Honing heeft ook een antibacteriële werking.”

Tip van Elke: Zaai bloemen in je tuin!

“Wij voorzien op ons stuk grond waar onze bijen staan een grote bloemenweide die we jaarlijks inzaaien met een bloemenmengsel van bijvriendelijke planten. De bijtjes hebben immers ook eten nodig. Het zou leuk zijn als meer Bornemnaars dit zouden doen. Plant meer bloemen in je tuin! Het is niet alleen mooi, het is lekker voor de bijen , en dus gezond voor ons.”

Honing is het meest gekende product van bijen, maar je kan ook nog de was, propolis gebruiken om vb. propoliszalf, lippenbalsem en bijenwasdoekjes te maken.

Superdiertjes die bijen!

Gepubliceerd op 5 jun 2020
Nieuwsoverzicht
Imker Elke

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
communicatie@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

In juli en augustus wijken de openingsuren op woensdagnamiddag af.

Op volgende woensdagen kan je langskomen op afspraak tussen 13.30 en 19 uur:

  • 1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 augustus, 26 augustus.

Op volgende woensdagen kan dat tussen 13.30 – 17 uur:

  • 8 juli, 22 juli, 5 augustus, 19 augustus.

Deel deze pagina