Op 31 december 2020 eindigt het verhaal van de roze zak

Vanaf 1 januari 2021 voert IVAREM de nieuwe PMD-zak in. De blauwe kleur van de PMD-zak blijft hetzelfde, alleen de inhoud wijzigt.

De ‘P’ van PMD staat dan niet meer alleen voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’. Om die reden zal IVAREM de roze zak voor gemengde plastics vanaf 1 januari 2021 niet meer ophalen. Ook op de recyclageparken wordt de roze zak vanaf dan niet meer aanvaard.
Heb je vóór 1 januari 2021 nog roze zakken nodig? Koop dan niet meer dan één rol tegelijk, want noch de gemeente, noch IVAREM neemt de zakken over.

De gefaseerde invoering van de nieuwe PMD-zak in België

De inhoud van de nieuwe blauwe zak zal in nieuwe hoogtechnologische sorteercentra worden uitgesorteerd tot kwaliteitsvolle fracties die worden aangeboden voor een hoogwaardige en duurzame materiaalrecyclage.

Fost Plus, de organisatie die instaat voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België, organiseerde de aanbesteding voor die nieuwe sorteercentra. Omdat de door Fost Plus geselecteerde sorteercentra nu nog volop in aanbouw zijn, verloopt de invoering van de nieuwe blauwe zak in België gefaseerd.

Waar en wanneer kan ik de nieuwe PMD-zak kopen?

De nieuwe blauwe zak zal je nog steeds kunnen kopen op het gemeentehuis, in verschillende winkels en warenhuizen en op de recyclageparken. Omdat alleen de inhoud van de PMD-zak wijzigt, kan je je voorraad ‘oude’ PMD-zakken gebruiken tot je een nieuwe rol PMD-zakken nodig hebt.

De huidige sorteerregels voor PMD en roze zak blijven tot 31 december 2020 van kracht

Tot de nieuwe blauwe PMD-zak er is, volg je gewoon de geldende sorteerregels voor PMD en de roze zak. Zachte plastics zoals plastic verpakkingen, yoghurtpotjes en champignonbakjes horen tot eind december 2020 nog niet thuis in de PMD-zak, maar wel in de roze zak. In de PMD-zak blijf je voorlopig enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankverpakkingen sorteren.

Gepubliceerd op 20 aug 2020
Nieuwsoverzicht
PMD

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
omgeving@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

In juli en augustus wijken de openingsuren op woensdagnamiddag af.

Op volgende woensdagen kan je langskomen op afspraak tussen 13.30 en 19 uur:

  • 1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 augustus, 26 augustus.

Op volgende woensdagen kan dat tussen 13.30 – 17 uur:

  • 8 juli, 22 juli, 5 augustus, 19 augustus.

Deel deze pagina