Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Ouderlijke liefde is een luxe

'De binnenkamer van Binta' is een nieuwe familievoorstelling over gemis en veerkracht. Ter Dilft sprak de maakster.

Actrice/theatermaakster Aminata Demba staat zaterdag 3 oktober op het podium van Ter Dilft met ‘De binnenkamer van Binta’. Deze spiksplinternieuwe muzikale voorstelling voor iedereen vanaf 9 jaar gaat over gemis én veerkracht, niet alledaagse thema's. Wij stelden haar enkele vragen tijdens het maken van de voorstelling.

Hoe kwam je tot het idee voor deze voorstelling?

Ik ben van nature gefascineerd door de band tussen kinderen en hun biologische ouders en daar wou ik graag iets mee doen. Kinderen die het gevoel hebben verlaten te zijn door hun biologische ouders, zoeken daar bijna heel hun leven lang een verklaring voor. Soms lukt dat en soms lukt dat niet. Ouderlijke liefde is een luxe waar we ons in deze samenleving niet altijd van bewust zijn.

Omdat ik zelf ook in een kinderopvangcentrum heb gezeten weet ik dat elk kind op zijn eigen manier met gevoelens omgaat. Daarover nadenken en dat overbrengen in een voorstelling voor kinderen leek me spannend.

Hoe moeilijk is het om zo’n zwaar thema te vertalen naar een jonger publiek?

Het is inderdaad een vrij beladen thema, maar wel een realiteit voor veel mensen. Ik wist op voorhand dat dit vertalen voor een podium de grootste uitdaging ging zijn. Daarom heb ik me omringd met mensen met de juiste expertise: Laika heeft als theatergezelschap veel kennis in theater maken voor een jonger publiek en Hanneke Paauwe en Mieke Versyp zijn allebei gespecialiseerd in theaterteksten schrijven voor kinderen.

Ik hoop kinderen en volwassenen een ontwapende voorstellingen te kunnen voorschotelen vol humor, ontroering en herkenning. Dat zijn de ingrediënten waar we op inzetten.

Jullie willen er ook vooral een zintuiglijke voorstelling van maken?

Klopt. Tekst, spel, decor, kostuums … het gaat allemaal hand in hand. Toen ik de eerste beelden zag van het decor dat Studio Kuurieus aan het maken is, kreeg ik meteen kippenvel. En dat combineren we met de prachtige teksten van Hanneke Paauwe en muziek van Sam Gysel. Fantastisch om te zien hoe mijn fantasie zich nu vertaalt naar de werkelijkheid!

Je kan Animata Demba aan het werk zien in De binnenkamer van Binta op zaterdag 03/10 om 14.30 uur in Ter Dilft.

Deze voorstelling vindt plaats in het kader van 'Samen Veerkrachtig'. Tijdens deze 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid van 1 tot 10 oktober wil Bornem de aandacht vestigen op het belang van veerkracht. 
Het hele programma vind je op de website van de gemeente Bornem.

Gepubliceerd op 15 sep 2020
Nieuwsoverzicht