Enthousiaste vrijwilligers scannen binnenkort jouw woning

Wil je duidelijk zien waar de warmte in je woning ontsnapt? Dan kan je een gratis thermografische scan aanvragen via Stekr.

In één oogopslag zie je waar je woning het meeste warmte verliest ... en weet je meteen waar je iets aan kan doen! Vrijwilliger Jan uit Bornem volgde een opleiding tot thermoscanner en deelt zijn ervaring over het project. 

Wat is jouw motivatie om als vrijwilliger woningen te scannen?

“Mijn interesse in thermografie gaat al een hele tijd terug toen ik een audit liet uitvoeren bij mijn vorige woning. Ik zag meteen hoe interessant zo’n thermoscan is! De scan toont in detail waar de problemen zitten en waar warmte in je woning ontsnapt.

Ondertussen heb ik zelf een grondige renovatie achter de rug en bouwde ik veel kennis op. Ook volgde ik een opleiding bij het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch Bouwen en Wonen én ben ik lid van het burgerplatform Klimaat Klein Brabant. Het klimaat ligt me nauw aan het hart, ik help graag waar ik kan.”

Wat vond je van de opleiding thermografie?

“De opleiding was boeiend. Leren werken met een thermografische camera is niet zo eenvoudig als het eruit ziet. Er zijn best wel veel instellingen aan de camera. Je moet ook leren de beelden juist te interpreteren. Maar met veel oefenen zal het scannen steeds vlotter gaan. We kunnen trouwens in team werken en zullen in het begin ook begeleid worden door Stekr.”

Waarom is het belangrijk om energieverliezen bij mensen thuis op te sporen?

“Als je met warmtelekken zit, verbruikt je woning meer energie. Dit zorgt voor een grotere CO2 uitstoot. Als we een beter klimaat willen, dan moet de CO2 uitstoot naar beneden. Je woning isoleren draagt hiertoe bij! Bovendien stijgt je wooncomfort wanneer je warmtelekken aanpakt. Dit heb ik zelf gemerkt door mijn woning luchtdicht te renoveren. We hebben geen last meer van koude luchtverplaatsingen tijdens de winter!”

Om een thermografische scan uit te voeren moeten de weersomstandigheden goed zijn: geen zon, geen regen en kouder dan 10°C. Zie je het zitten om in de kou te werken?

“Hou kouder, hoe liever! Dan levert het scannen nog betere resultaten op. Met een warme jas en handschoenen zal het wel meevallen om een halfuurtje foto’s te nemen rondom de woning. Ik roep dan ook alle geïnteresseerde inwoners van Bornem op om, net zoals ik, vrijwilliger te worden! Je hoeft maar enkele uurtjes per maand vrij te maken. Zo help je niet alleen je familie, buren en vrienden, maar vooral ons klimaat.”

Ook vrijwilliger worden?

Dankzij vrijwilligers kan Stekr de thermografische scans gratis aanbieden. Concreet ga je - na een opleiding - als woningscanner langs bij buren, familie of dorpsgenoten. Je brengt met een thermografische camera de woning in kaart en maakt een rapportje op met aanbevelingen voor de eigenaars. Dankzij jouw hulp kunnen ze hun huis warmer maken.
Geef je op als vrijwilliger via info@stekr.be of neem telefonisch contact op met Evelien Impens, coördinator renovatiecoaching, via +32 15 79 05 42.

Gepubliceerd op 17 sep 2020
Nieuwsoverzicht
Thermo

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
omgeving@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina