De Nieuwe Blauwe Zak

Op 31 december 2020 stopte de inzameling van de roze zak, zowel aan huis als op de recyclageparken. De Nieuwe Blauwe Zak werd dan ingevoerd.

Sinds 1 januari mogen veel plasticverpakkingen in de nieuwe blauwe zak. Dat leidt tot een efficiëntere afvalinzameling en -verwerking. In onze regio maken we voor de inzameling van plastic verpakkingen al een aantal jaren gebruik van de roze zak. In de oude blauwe PMD-zak mochten enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu veel andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.

Plastic voorwerpen die geen verpakking zijn, worden in de nieuwe PMD-zak niet meer geaccepteerd (bv. regenjassen, kindveilige sluitingen, speelgoed,...). Deze kan je naar het recyclagepark brengen.

Nieuwe sorteerregels

Sinds 1 januari 2021 zijn er nieuwe sorteerregels voor de PMD-zak. Alle plastic verpakkingen zijn vanaf nu welkom.

Wat mag er dan in de nieuwe blauwe zak?

Naast plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons kan je nu ook al je plastic verpakkingen kwijt in de PMD-zak:

 • schaaltjes, vlootjes en bakjes
 • tubes
 • folies
 • plastic (diepvries)zakjes
 • potjes
 • chipzakken

Wat wordt niet toegelaten?

 • Alle plastics die geen verpakking zijn (bv. een emmer of speelgoed)
 • Aluminiumfolie
 • Piepschuim
 • Verpakkingen met kindveilige sluiting
 • Verpakkingen van pesticiden
 • Verpakkingen van motorolie, verf, lak en vernis ยท Verpakkingen met gevarensymbolen

Het is niet toegelaten om verpakkingen aan de buitenkant van de zak vast te knopen

Ontdek de sorteerinstructies op www.ivarem.be/pmd.

Waar kan ik de nieuwe blauwe zak kopen?

De nieuwe blauwe zak zal je nog steeds kunnen kopen op het gemeentehuis en in verschillende winkels en warenhuizen. De oude PMD-zakken blijven onbeperkt geldig.
Sinds 1 januari 2021 mag je de PMD-zakken voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen. De zakken blijven trouwens even duur als de huidige PMD-zakken (0,15 euro per zak).

Wat met mijn overschotten van de roze zak?

IVAREM voorziet een overgangsperiode voor burgers die nog overschotten van roze zakken of volle rollen roze zakken thuis hebben liggen.

Heb je een volle rol roze zakken liggen? Geen probleem! Deze kan je van 1 januari tot en met 31 januari 2021 ruilen tegen de nieuwe PMD-zakken op het recyclagepark, het gemeentehuis en/of bij deelnemende verkooppunten.

Heb je een gebruikte rol roze zakken liggen? Ook geen probleem! Je kan deze niet meer inwisselen maar wel nog gebruiken van 1 januari 2021 t.e.m. 31 maart 2021. Het is de eerste drie maanden van 2021 toegestaan om jouw roze zakken te gebruiken als nieuwe PMD-zak. Vanaf april 2021 wordt de roze zak geweigerd bij de PMD-inzameling.

Gepubliceerd op 13 jan 2021
Nieuwsoverzicht
blauwezak

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
omgeving@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur en 13.30 tot 19 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Lees meer artikels over

Deel deze pagina