De nieuwe PMD-zak: sorteerfouten

Sinds 1 januari 2021 is de Nieuwe Blauwe Zak neergestreken in de IVAREM-regio. De P van PMD staat nu voor alle plastic verpakkingen.

Denk maar aan extra plastic verpakkingen als flessen, potjes, tubes, folies, zakjes, bakjes,… Een maand na de introductie van de nieuwe sorteerregels voor PMD zien we echter enkele sorteerfouten regelmatig terugkomen in jouw PMD-zak.

DE PMD ZAK IS NIET GELIJK AAN DE ROZE ZAK

Door de introductie van de nieuwe PMD-zak is de roze zak verdwenen. Alle plastic verpakkingen die in de roze zak mochten, zijn ook welkom in de blauwezak. Dit zijn plastic verpakkingen als folies, tubes, potjes, schaaltjes, bakjes,…
Plastics die geen verpakking zijn, mogen NIET in de PMD-zak. In de roze zak waren ook plastics die geen verpakking waren welkom, maar dat geldt niet voor de PMD-zak. Harde plastics zoals speelgoed, een fietshelm of een kleerhanger kan je gratis naar de fractie ‘Harde Plastics’ op het recyclagepark brengen.

STEEK GEEN VERPAKKINGEN IN ELKAAR OF IN EEN ZAK

Bij de eerste PMD-ophalingen werd er vastgesteld dat veel burgers plastic verpakkingen (bv. potjes of bakjes) in elkaar steken zodat ze plaats kunnen winnen in de PMD-zak. De verpakkingen mogen echter niet in elkaar gestoken worden omdat de sorteerinstallatie deze materialen niet van elkaar kan scheiden wat zorgt voor een slechte recyclage. Daarnaast stelde IVAREM vast dat veel inwoners hun PMD-afval in een plastic zakje steken en het dan in de PMD-zak stoppen. Dat mag niet, je dient elke afvalfractie los in de zak steken. Verder moet je ook verschillende materialen van elkaar scheiden vooraleer je ze in de PMD-zak steekt. Zo moet je bijvoorbeeld eerst de folie van een plastic schaaltje verwijderen om vervolgens het schaaltje en de folie los van elkaar in de zak gooien.

VEEL SORTEERTWIJFELS

Een deel van de burgers gebruikt de nieuwe PMD-zak ook als afvalrecipiënt voor allerlei afvalfracties die eigenlijk bij het huisvuil of andere afvalstromen horen. Zo merkte IVAREM dat de zak vaak gebruikt wordt om afval als sigarettenpeuken, vervallen etenswaren in verpakking, volle cosmeticaverpakkingen, textiel, piepschuim,… in te deponeren. Deze afvalstromen zijn niet welkom in de PMD-zak.

Ben je niet zeker over wat wel en wat niet in de PMD-zak mag? Neem de sorteerinstructies voor PMD dan nog eens goed door op www.ivarem.be/pmd. Je kan deze instructies trouwens ook terugvinden in jouw ophaalkalender of in de Recycle app.

Gepubliceerd op 11 feb 2021
Nieuwsoverzicht
pmd

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 21
e-mail
omgeving@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Lees meer artikels over

Deel deze pagina