Bornem mikt op bruisend najaar voor grootschalige evenementen

In deze tijd van het jaar zouden de voorbereidingen voor de grotere Bornemse evenementen zoals Supervlieg, het EK voetbal, Ezperando… op volle toeren draaien. Helaas heeft corona daar anders over beslist.

Onze anders zo bruisende gemeente heeft al een jaar lang de pauzeknop ingedrukt en staat te popelen om er opnieuw in te vliegen. Ook al is het vandaag niet eenvoudig om te voorspellen wat de komende maanden zullen brengen, toch wil het gemeentebestuur een voorzichtig signaal geven: vanaf september moét het terug mogelijk zijn om opnieuw iets groters te organiseren. Al is het dan misschien in een aangepast jasje en nog niet met de ‘toeters en bellen’ die we gewend zijn. 

Met de vaccinatierondes in het verschiet lonkt het ‘normale leven’ weer. Bornemnaars, sectoren, verenigingen… allemaal staan ze – zeer begrijpelijk – te trappelen om hun activiteiten weer te hernemen, zodat we allen weer wat perspectief en fijne vooruitzichten krijgen. Daarom besliste het college van burgemeester en schepenen om voor de gemeentelijke evenementen die veel bezoekers trekken te mikken op een doorstart in het najaar. Vanuit de gemeente wordt dan symbolisch de aftrap gegeven met de Dag van de Bornemnaar. Die vond in 2019 voor het eerst plaats op het domein Breeven tijdens de laatste zondag van augustus en stond in het teken van alle Bornemnaars. Dit zou een mooie startdatum zijn als heropstart van evenementen in 2021 en het biedt ook duidelijkheid: zowel voor onze eigen gemeentediensten die hieraan meewerken, maar vooral duidelijkheid voor de Bornemnaars en de organisatoren van andere feestelijkheden. Mocht uiteindelijk blijken dat corona hier toch nog een stokje voor steekt, kunnen we de Dag van de Bornemnaar makkelijk verschuiven naar een weekend later op het jaar, maar zo kunnen de voorbereidingen toch al aanvangen.  

De beslissing om de gemeentelijke evenementenwerking over de zomer te hevelen, maar wel duidelijk de pijlen te richten op het najaar, is weloverwogen. Het streefdoel in de nationale vaccinatiestrategie is immers om in de maanden juni, juli en augustus het grootste deel van de bevolking te vaccineren. De beoogde vaccinatiegraad van 70% zal allicht pas ergens in september verwacht worden. Alles hangt natuurlijk ook af van de levering van de vaccins en tal van andere factoren die meespelen, dus we zullen altijd met twee woorden moeten spreken.

“Voor Bornem kiezen we er daarom voor om het deze zomer nog even rustig te houden en de grotere festiviteiten die de gemeente zelf organiseert geleidelijk aan terug op te starten vanaf het najaar. Het is zoeken naar iets wat het midden houdt tussen de veiligheid van de mensen en hen toch iets geven waar ze naartoe kunnen leven. En als gemeente willen we daar natuurlijk zelf ook een voorbeeld in stellen”, licht schepen van evenementen Saadet Gulhan toe. “Daar waar de situatie het toch al vroeger zou toelaten, zal de gemeente initiatieven van verenigingen en lokale ondernemers zoveel mogelijk ondersteunen. Zij hebben het afgelopen jaar al te veel klappen gekregen en moeten eerst de kans krijgen om hun werking terug leven in te blazen en centen in het laatje te krijgen.”   

We blijven wel voorzichtig: evenementen zullen allicht nog steeds coronaproof georganiseerd moeten worden en wat we al of niet mogen of kunnen, hangt af van de verdere besmettings- en vaccinatiegraad, maar we kunnen voorzichtig opnieuw plannen beginnen te maken. 

Praktisch: Aan alle Bornemse verenigingen die van de Dag van de Bornemnaar 2021 graag mee een succes maken, doen we een oproep! Heb je interesse of wil je je met jouw vereniging inschrijven? Mail dan naar evenementen@bornem.be of tel. 03 890 69 08.?  

Meer info? Dienst evenementen, evenementen@bornem.be, tel. 03 890 69 08.  

Gepubliceerd op 1 mrt 2021
Nieuwsoverzicht
Dag van de Bornemnaar

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 08
e-mail
evenementen@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur en 13.30 tot 19 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina