Natuur versterkt de zorg

Samen met zorginstellingen zetten Regionale Landschappen in op vergroening van de buitenruimtes. Omdat een natuurlijke omgeving rond zorgcentra de kwaliteit van de zorg verbetert én voordelen biedt voor de natuur.

Kwetsbare groepen

Het effect van de natuur op iemands gezondheid is het sterkst voor de meest kwetsbare groepen, bijvoorbeeld voor kinderen, ouderen, mensen met een langdurige ziekte of handicap. Zij hebben het meeste baat bij regelmatig buiten bewegen in de natuur. Door de omgeving rond de zorginstellingen te vergroenen, kunnen ook bewoners de voordelen van natuur beleven. Voor hen is die omgeving vaak hun belangrijkste en soms enige contact met de buitenwereld.

Zoveel mogelijkheden om te vergroenen

Een natuurlijke omgeving rond een instelling bevordert sociale interacties, ontmoetingen van bewoners onderling én ontmoetingen met de buurt. Door tuinen en domeinen open te stellen en zo in te richten zijn ze ook interessant voor kinderen en buurtbewoners. Denk maar aan een plukbloemenweide voor patiënten en bezoekers, een toegankelijke picknickplaats voor rolstoelgebruikers en hun familie, een natuurlijke speeltuin voor kinderen en een wandelpad op en rond het terrein. 

Regionale Landschappen als expert

Regionale Landschappen hebben expertise in het ontwerpen van groene ruimtes die passen in het omringende landschap, de aanleg én het beheer ervan. Door de kennis van de zorginstellingen en hun (tuin)therapeuten samen te brengen met de kennis van de Regionale Landschappen ontstaan er mooie projecten. En dat is ook goed nieuws voor vogels, vlinders en bijen, die maar wat blij zijn met deze biodiverse groene ruimtes!

Vragen over ‘Natuur met zorg’? Stel ze vrijblijvend aan Regionaal Landschap Schelde-Durme: Chantal Colen, team ‘Natuur in de buurt’, chantal@rlsd.be of 0499 77 11 95.

TIP

De gloednieuwe inspiratiegids ‘Natuur met zorg’ bundelt de ‘groene getuigenissen’ van zes algemene ziekenhuizen, woonzorgcentra en psychiatrische ziekenhuizen. Met veel foto’s en concrete tips voor collega’s om zelf aan de slag te gaan! Info: www.rlsd.be/natuurengezondheid

Gepubliceerd op 22 mrt 2021
Nieuwsoverzicht
nmz

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
communicatie@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina