Regio Rivierenland maakt speerpunt van sociale tewerkstelling

Tien lokale besturen uit regio Rivierenland slaan de handen in elkaar om de sociale economie extra te ondersteunen en uit te breiden, maar ook om de link en doorstroom te versterken richting de reguliere economie.

Woensdag 6 oktober werd in het Fort van Duffel de samenwerking officieel gemaakt door de oprichting van de Interlokale Vereniging Regie Sociale Economie Rivierenland.

Samen met Bonheiden, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek maken we de komende jaren een speerpunt van sociale economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Luc Van Houtven, schepen in Duffel, werd aangeduid als voorzitter. An Coen, schepen in Sint-Katelijne-Waver, werd aangeduid als ondervoorzitter.

“De sector sociale economie is cruciaal om mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt kansen te geven en hun talenten te ontwikkelen. Met dit samenwerkingsverband willen we deze sector extra ondersteunen, maar ook de brug maken richting de reguliere economie. In onze regio zijn er vandaag al heel wat ondernemers maatschappelijk betrokken en bieden zij bijvoorbeeld ruimte voor individueel maatwerk en trajectbegeleiding voor mensen die voorheen een lange afstand hadden tot de arbeidsmarkt. We willen nog meer werkgevers in onze regio overtuigen om een punt te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, geeft Luc Van Houtven mee.

Door corona kende de opstart enige vertraging, maar vanaf nu vliegen de nieuwe interlokale vereniging er vol in. De samenwerking biedt immers heel wat voordelen: “Bij elke gemeente zit heel wat lokale ervaring die andere besturen kan inspireren. Bovendien kunnen we door samen te werken ook een ruimer netwerk aanspreken van ondernemers die actief zijn binnen de sociale maar ook de reguliere economie. Elke gemeente kent zijn lokale ondernemers het beste”, gaat Van Houtven verder.

Door samen te werken komt de Vlaamse Overheid bovendien met extra middelen over de brug om acties uit te rollen en een projectmedewerker aan te werven om de nieuwe interlokale vereniging in goede banen te leiden. Stad Mechelen treedt op als beherende gemeente. De tien betrokken lokale besturen zijn in elk geval bijzonder enthousiast om van deze regionale samenwerking een succes te maken. “We bundelen onze krachten en bouwen zo samen aan een dynamisch en lokaal verankerde economie voor de ruime regio die kansen biedt voor iedereen. Sociale tewerkstelling is immers een hefboom voor tal van kwetsbare mensen die om verschillende redenen niet op het reguliere arbeidscircuit terechtkunnen. Het is een hoeksteen van een warme, zorgzame samenleving”, besluit Van Houtven.

Gepubliceerd op 12 okt 2021
Nieuwsoverzicht
geld

Meer info

adres
Broekstraat 40B2880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 60 70
e-mail
sociaalhuis@bornem.be

Enkel op afspraak van maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 12 uur en van 13 - 16 uur.

Deel deze pagina