Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Inleefweek armoede

Van 16 tot 23 oktober liep de Inleefweek Armoede. Tijdens die week leerden deelnemers om één week rond te komen met een budget van iemand die in armoede leeft.

Ook collega Pieter van de dienst erfgoed & toerisme nam samen met zijn vriendin Jolien deel aan deze inleefweek. Ze moesten deze week doorkomen met een budget van € 60 per persoon. Tijdens hun deelname kregen ze verschillende opdrachten en problemen voorgeschoteld die ze moesten oplossen. Hierbij hielden ze uiteraard ook rekening met hun budget. 

Enkele voorbeelden van opdrachten/problemen: 

  • Koop tijdens het winkelen minstens één schoonmaakmiddel en hygiëneproduct.
  • De oplader van één van jullie gsm's is kwijt. Koop je een nieuwe of los je dit op een andere manier op?
  • De wasmachine is stuk. Jullie kunnen het voor de rest van de week niet meer gebruiken. Wat doen jullie op korte en lange termijn?

Een week lang deelden ze hun ervaringen op onze Instagram Stories. Die kan je nog steeds hier herbekijken

Na 7 dagen te leven met een leefloon omschreven Pieter en Jolien hun week in twee woorden: drempelvrees en keuzevrijheid.

"Drempelvrees, omdat mensen in armoede vaak te maken krijgen met schaamtegevoelens. De aanvraag van een leefloon of het constant moeten terugvallen op gunsten van je sociaal netwerk of op publieke sociale voordelen krenkt mensen in hun trots. Ze willen niet bestempeld worden als profiteur. Voor één week lukt dit nog, maar in realiteit leven mensen meer dan één week in armoede. Dit is, denken we, een vicieuze cirkel. De constante druk op de eigenwaarde maakt dat het mentaal welzijn van mensen in armoede steeds verder wordt uitgehold. Dit is absoluut niet bevorderlijk om jezelf uit moeilijke situaties te redden. Het maakt leven in armoede dan ook extreem zwaar.

Wij kunnen zelf terugvallen op een breed sociaal netwerk, maar zijn tot het besef gekomen dat dit geen onvoorwaardelijk eenrichtingsverkeer is. Vriendschappen moet je onderhouden, iets wat in armoede vaak onmogelijk is.

Als tweede woord kiezen we keuzevrijheid. Mensen in armoede hebben weinig tot geen keuzes. Ze gaan mee met de flow. Elke beslissing die genomen wordt, heeft een voelbare impact op de volgende. Daarom tracht je constant te besparen en je voor te bereiden op de volgende hindernis. Weer of geen weer, je gaat met de fiets. Verwarming kapot, je hebt geen geld, dus je moet een extra trui aandoen, winkelen met beperkt budget, betekent winkelen in een heel beperkt assortiment. Een hindernis te veel of kiezen voor de kostelijkere optie maakt misschien dat je niet rondkomt. Dit is vermoeiend, je steekt veel energie in het afwegen van je keuzes."

Gepubliceerd op 26 okt 2021
Nieuwsoverzicht
PieterJolien

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 00
e-mail
communicatie@bornem.be

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina