Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Participatie Complex B: jouw plek, jouw keuze

Twee jaar geleden viel het doek over het jeugdhuis Kadee in Breeven. Door de verkoop van het gebouw van 100Km Dodentocht-Kadee vzw aan Bornem kunnen er opnieuw plannen gemaakt worden om jongeren een plaats te bieden om te vertoeven.

En of dat deze plannen gemaakt worden! We willen het gebouw herbestemmen en volledig aan de jongeren geven. Via een participatief traject kunnen ze zelf bepalen hoe zij dit gebouw, deze plek willen gebruiken. Onze gemeente wil weg van het nauwe begrip jeugdhuis of jongerenontmoetingsplek en spreekt over een complex. Alles is bespreekbaar en dus maakbaar.

Klaar Hammenecker, kinder- en jongerenpsycholoog, bevestigt dat het belangrijk is dat jongeren in verbinding blijven met elkaar. “Jongeren zijn nog nooit zo geconnecteerd geweest als vandaag, echter vooral digitaal. Dit zorgt ervoor dat de huidige verbinding toch een bepaalde afstand bevat waarvan de effecten niet altijd en niet allemaal positief zijn. Back to the basics, elkaar in levenden lijve ontmoeten, is dan ook een echte meerwaarde. Een jongerenplek kan helpen tegen verveling. Veel jongeren zagen door corona hobby’s stilvallen en hervatten deze achteraf niet. Vaak door gebrek aan motivatie of goesting. De plek moet een speeltuin voor hen worden waar volop geëxperimenteerd kan worden (met bv. gender, ‘nee’ durven zeggen…) Belangrijk is dat deze laagdrempelig is, minder duur dan elders en waar ook jongere tieners (-16) terecht kunnen. Bovendien moeten alle jongeren er terecht kunnen, en dus niet enkel bepaalde doelgroepen. Het moet voor iedereen een “safe place” waar jongeren zichzelf kunnen zijn, waardevol genomen worden en waar ouders hun jongere met een veilig gevoel naartoe kunnen sturen”.

Samen met de dienst communicatie en participatie organiseert de jeugddienst een participatietraject “Complex B: jouw plek, jouw keuze”. Dit traject bestaat uit 3 fasen.

Denk mee over Complex B

Op maandag 1 november 2021 vangt de eerste fase, een onderzoeksfase, van het participatietraject aan: een grote online bevraging. Via enkele vragen willen we te weten komen wat de jongeren graag willen in hun plek. En dat kan dus over alles gaan: chillen, gamen, breakdancen, skaten… De plek komt er voor en door hen. Tot eind januari kunnen de jongeren hun input geven via www.complexb.be

Ontwerp mee aan Complex B

De tweede fase is een co-creatiefase. In samenwerking met de architect gaan jongeren in kleine bubbels op zoek naar de best mogelijke indeling van de multifunctionele ruimtes. Welke zijn nodig, welke infrastructuur is wenselijk, enz. Op het einde van deze fase zal een creatief bouwplan klaar zijn, waarmee we de markt kunnen opgaan via een openbare aanbesteding en waarna hopelijk zo snel mogelijk kan gestart worden met de bouw van Complex B.

Bouw mee aan Complex B

Tijdens de derde fase is het echt aan de doeners. Een kerngroep van toegewijde jongeren gaat dan creatief aan de slag met het interieur en de aankleding van de ruimtes. Deze fase duurt net zolang tot… Complex B klaar is.

Heb jij een jongere in huis? Zet hem/haar zeker aan om zijn/haar mening te geven via het platform. Zo krijgen we van zoveel mogelijk Bornemse jongeren te horen wat zij zoeken in hun nieuwe jeugdplek.

Gepubliceerd op 11 jan 2022
Nieuwsoverzicht
ComplexB

Meer info

adres
Barelstraat 111/b2880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 47
Fax fax
03 890 69 31
e-mail
jeugd@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur en 13 tot 17 uur

Deel deze pagina