Dit nieuwsbericht is niet actueel.

BranstBos: Plant jij mee? Maak mee bos op zaterdag 19 februari

Groot nieuws van 12 hectare: Bornem krijgt nieuw bos, BranstBos. Met het nieuwe BranstBos zetten we ons definitief op de kaart als groene gemeente en gaan we mee de strijd aan tegen de klimaatverandering.

Dit sluit aan bij het burgemeestersconvenant, waarin we ons engageren om de CO2-uitstoot te verminderen. BranstBos zorgt ook voor verkoeling, houdt water vast tegen overstromingen en droogte en bevordert de biodiversiteit. De actie doet de Bornemse bomenteller stijgen van 2.910 naar 16.000.

Direct naar de inschrijvingslijst om te planten op 19 februari? Klik hier.

Samenwerking

In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij, Bos+ en Bosgroep Antwerpse Gordel kocht Bornem 11,98 ha gronden tussen de Branstsedreef en de Heuvelstraat. Van deze 12 ha is al 3,37 ha bebost en zal nog 7,14 ha worden aangeplant. Ook voorzien we 1,47 ha aan open plekken en wandelpaden. 

Natuur- en heldenbos

BranstBos wordt een echt natuurbos waarin je kan wandelen en ontspannen. We planten er o.a. zomereik, ruwe werk, wilde lijsterbes, sporkehout, ratelpopulier en eenstijlige meidoorn. We zaaien er ook boomzaden voor een natuurlijker resultaat.

Heldenbos

In BranstBos maken we ook plaats voor een heldenbos. Hiermee willen we de helden van de zorg bedanken voor hun inzet tijdens de coronapandemie. Later op het jaar, als corona het weer toelaat, huldigen we dit heldenbos in met een bosfeest en een monument

Geboortebos

Het bos is ook een symbool voor nieuwe groei, nieuw leven. Daarom nodigen we alle ouders van kindjes en sterrenkindjes uit die geboren zijn tussen 2016 en 2022 om een boom te komen planten op zondag 20 februari. Ook ouders van een sterrenkindje zijn heel welkom. Wegens GDPR-redenen kunnen we deze ouders niet persoonlijk contacteren.

Ouders die graag een boom komen planten ter ere van hun kind(eren), hoeven zich niet in te schrijven. Ze worden persoonlijk uitgenodigd met een brief. Ze hoeven enkel op te dagen tijdens het juiste tijdsslot*: 

  • Geboortejaar 2021 en 2022: 10 - 11 uur
  • Geboortejaar 2020: 11 - 12 uur
  • Geboortejaar 2019: 12.30 – 13.30 uur
  • Geboortejaar 2018: 13.30 – 14.30 uur
  • Geboortejaar 2017: 14.30 – 15.30 uur
  • Geboortejaar 2016: 15.30 – 16.30 uur

*Ouders met kinderen van verschillende geboortejaren kiezen één tijdsslot uit om te komen planten. 

We kiezen voor een geboortebos en niet voor een geboorteboom in BranstBos. Hier lees je waarom we die keuze maakten. Ouders kunnen na het planten van de geboorteboom een mooie wens of geluksboodschap op één van de wensborden in het bos schrijven. Op die manier creëren ze een blijvende herinnering. 

Scholen en verenigingen

Ook de Branstse jeugdverenigingen en de lokale helpen mee. Dankjewel basisschool de Appelboom, het Hinkelpad, Bernardusschool en Chiro Branst en JNM Klein-Brabant om te helpen planten.

Praktische regeling plantdag 19/2

Kom jij graag mee planten?

Schrijf je in via deze inschrijflink en maak mee bos! Wegens corona moeten we met tijdssloten werken zodat niet te veel mensen tegelijk op de site aanwezig zijn. Kies wat voor jou best past tussen 10 en 17 uur en plant mee. Probeer om met de fiets te komen. Wie met de wagen komt, kan parkeren in de Branstsedreef. Deze straat is die dag enkelrichting, komende vanuit het centrum.

Bij extreme weersomstandigheden schrappen we de plantdagen. We informeren hierover dan via al onze infokanalen.

     

Sponsors

Dit project werd mee mogelijk gemaakt met de gewaardeerde sponsoring van volgende bedrijven: Juntoo en Exterioo, Belfriday en NEP Belgium. Ook deze groene bedrijven organiseren er in de week van 21/2 plantdagen.

Gepubliceerd op 19 feb 2022
Nieuwsoverzicht
BranstBos

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 20
e-mail
patrimonium@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina