Aanpassing retributies

Als je in Bornem gaat sporten, aan cultuur doet of een nieuwe identiteitskaart nodig hebt, betaal je sinds 1 januari 2022 voor sommige activiteiten een beetje meer, voor andere wat minder.

Zo betaal je nu voor de spoedprocedure van een eID € 105 in plaats van € 100, maar krijgen studenten bij de bib korting op vertoon van hun studentenkaart en betalen ze € 5 i.p.v. € 10. Sommige prijsverhogingen gebeuren op basis van automatische indexeringen door de hogere overheid.

Wat is een retributie?

Dat is een vergoeding voor een prestatie of dienst geleverd door de gemeente, het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) of het Sociaal Huis.
Je betaalt bijvoorbeeld een retributie wanneer je gaat zwemmen, boeken uitleent bij de bib of een nieuwe eID gaat halen. 

We vinden het belangrijk dat Bornem een bruisend verenigingsleven blijft hebben. Daarom hielden we de retributies voor de erkende Bornemse verenigingen zoveel mogelijk gelijk en verlaagden we zelfs waar we konden. Verenigingen betalen bijvoorbeeld een retributie voor de huur van een sport- of vergaderzaal, het gebruik van elektronisch materiaal, enzovoort.

Ook de retributie voor groepen, studenten, inwoners en niet-inwoners is verschillend en werd, afhankelijk van de categorie, aangepast.

UiTPAS

De retributie van de UiTPAS werd na een proefperiode van een jaar ook vastgelegd. De UiTPAS is een voordeel-, spaar- en kortingskaart waarmee je voor bepaalde culturele en sportieve activiteiten minder betaalt. Daarom raden we inwoners aan om een pas te kopen wanneer ze regelmatig vrijetijdsactiviteiten doen.

Je betaalt eenmalig 5 euro en spaart punten wanneer je deelneemt aan een UiTPAS-activiteit. Dat zijn zowel gemeentelijke activiteiten als activiteiten van externe partners. Nadien kan je de punten omruilen voor extra voordelen zoals een kopje koffie in de bib of een gratis partijtje squash in sportcentrum Breeven. Mensen in armoede kunnen de pas aankopen voor 1 euro en krijgen 80 % korting bij deelname aan UiTPAS-activiteiten. Meer informatie over de UiTPAS vind je terug op www.bornem.be/uitpas

Je vindt alle aanpassingen van onderstaande retributies op de website:

  • Retributie op sportinfrastructuur en sportactiviteiten
  • Retributie op culturele infrastructuur en bibliotheekwerking
  • Retributie op administratieve stukken en prestaties
  • Retributie UiTPAS
  • Retributiereglement werking de Abdij van Bornem
Gepubliceerd op 20 jan 2022
Nieuwsoverzicht
Geld

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 12
e-mail
financien@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur en 13.30 tot 16 uur

Deel deze pagina