Een nieuw festival in de Scheldevallei

De Scheldevallei vormt deze zomer de bron voor STROOM. Van 23 juni tot en met 3 juli 2022 voert dit nieuwe festival je op een ontdekkingstocht vol muziek en kunst langs de mooiste natuur in de Scheldevallei.

Het belooft een goed gevuld programma te worden met grote outdoor concerten, intieme muzikale belevenissen, duurzame discours en een kunstroute in 23 gemeenten.

STROOM is de nieuwste telg in de festivalfamilie van Gent Festival van Vlaanderen, dat al 65 jaar lang de vinger aan de pols van de maatschappij houdt. “Ook nu verbinden we onze brede blik op de wereld met onze eigen omgeving en pakken we een relevant thema op. De Scheldevallei is voor dit nieuwe project rond natuur en klimaat onze gedroomde biotoop”, zegt Veerle Simoens, algemeen en artistiek directeur van Gent Festival.

Concerten bij het Kasteel d’Ursel in Bornem

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli meert STROOM aan in Bornem bij het Kasteel d’Ursel. Met Vivaldi en de Vier Elementen geniet je van een namiddagconcert met zoetigheden in het gras. Dirigent Franc-Emmanuel Comte en de musici van Le Concert de l’Hostel Dieu (FR) brengen opzwepende liederen, instrumentale variaties en dansen.
De internationaal gevierde Canadese sopraan Heather Newhouse trakteert op vocaal vuurwerk in een aantal aria’s van Vivaldi.
Na het concert geniet je in de tuinen van het kasteel van Le Goûter sur l’herbe, een vieruurtje met specialiteiten uit de Scheldevallei!

De prachtige Zesde symfonie, de Pastorale, van Ludwig van Beethoven hoor je twee keer klinken in de tuinen van het Kasteel d’Ursel. Beethoven hield van de natuur en ontsnapte geregeld aan de Weense drukte om tot rust te komen, maar ook om inspiratie op te doen. De Pastorale gaat over de gevoelens die de natuur bij hem losmaakte. Zeven solisten brengen de kabbelende beekjes, de nachtegaal, de koekoek en de kwartel, de volkse dansen van de boeren en de razende storm tot leven.
Deze concerten kan je combineren met bubbels na het avondconcert of een royaal ontbijt na het concert voor de vroege vogels, in de tuinen van het kasteel.

  • Vrijdag 1 juli om 14 uur: Vivaldi en de Vier Elementen, met zoetigheden in het gras - Hingene, Kasteel d’Ursel
  • Vrijdag 1 juli om 20.30 uur: Beethoven met Bubbels - Hingene, Kasteel d’Ursel
  • Zaterdag 2 juli om 8 uur: Ontwaken met Beethoven - Hingene, Kasteel d’Ursel

STROOM gaat verder

Na de 11-daagse stroomt het festival nog de hele zomer verder. #herecomestheflood, het fotoproject van de Nederlandse kunstenaar Rem van den Bosch, staat hierbij centraal. Langs de oevers van de Schelde, de Durme en de Rupel nam hij foto’s van stille boodschappers die de waterhoogte aangeven bij een gevaarlijke overstroming zonder de bescherming van dijken of andere maatregelen van het Sigmaplan. De beelden zullen de hele zomer te zien zijn op een wandel- en fietsroute langs 23 gemeenten van de Scheldevallei. Ze vormen ook de uitvalsbasis van gegidste wandelingen, fietstochten, animatie en tal van activiteiten in juli en augustus.

STROOM is een stevige hefboom om de hele regio verder op de kaart te zetten en laat bezoekers de prachtige ketting van blauwe en groene parels tussen Gent en Antwerpen ontdekken. Naast het rijkelijk gevulde programma maken de topnatuur, lieflijke dorpen en statige Kastelen van de Schelde het meer dan de moeite om van het festival een heuse meerdaagse met overnachting te maken.

Tickets & info

Je kan tickets voor STROOM kopen vanaf donderdag 21 april om 14 uur. Meer info en het programma vind je op www.festivalstroom.be

Gepubliceerd op 13 jun 2022
Nieuwsoverzicht
Stroom

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 08
e-mail
evenementen@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina