Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Strijd mee tegen de Aziatische hoornaar! #kijkinuwkot

De imkervereniging van Klein-Brabant vraagt onder het motto #kijkinuwkot aan alle inwoners om goed rond te kijken of ze in de tuin of rond het huis een Aziatische hoornaar zien rondvliegen of een primair nestje ontdekken.

Als bijvriendelijke gemeente wil Bornem graag de campagne #kijkinuwkot steunen.

De Aziatische hoornaar vormt immers een grote bedreiging voor honingbijen, wellicht ook voor wilde bijen en is zeer schadelijk voor de biodiversiteit. In de lente verblijven ze in een klein nestje in beschutte plaatsen. In de zomer verhuizen ze naar een veel groter nest, hoog in de bomen en heel moeilijk te vinden. Daarom is het belangrijk dat er nu ingegrepen wordt.

Hoe doe je dat?

Zie je in deze tijd van het jaar een Aziatische hoornaar rondvliegen? Dood hem dan onmiddellijk. Dit is ongetwijfeld een koningin die begonnen is aan de uitbouw van een eerste nestje. Neem een foto en plaats deze op www.vespawatch.be. Kijk ook zeker een keer rond in je tuinhuis, carport, in luifels en struiken want dat zijn hun favoriete plaatsen om hun eerste nest te bouwen. Let hier ook op als je gaat wandelen in je buurt.

Verschil met Europese hoornaar

Wees wel zeker dat het geen Europese hoornaar is! De Europese hoornaar is inheems en een zeer nuttig insect. In dit filmpje leer je het onderscheid tussen de twee kennen.

Aziatische hoornaars maken hun eerste nestje, primair nestje genoemd, dicht bij mensen. In een tuinhuis, onder een carport, op de zolder, 2 tot 3 meter hoog, vaak in de buurt van water. Zie je dergelijk nestje in je buurt, observeer dan of het effectief van Aziatische hoornaars is. Ook andere wespensoorten maken immers gelijkaardige nestjes.

Zie je duidelijk één of meerdere Aziatische hoornaars in de buurt van het nestje? Neem dan een foto van het nestje en meld het op www.vespawatch.be. Iemand van de imkervereniging neemt contact met je en een professionele verdelging wordt geregeld. Verdelg nooit zelf het nest! Aziatische hoornaars kunnen zeer agressief uit de hoek komen als je in de buurt van hun nest komt.

Twijfel je of het nest wel degelijk van een Aziatische hoornaar is? Neem dan via dit formulier contact op met de Imkervereniging van Klein Brabant. Zij komen dan een kijkje nemen. 

Gepubliceerd op 25 apr 2022
Nieuwsoverzicht
Aziatische hoornaar

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 21
e-mail
milieu@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina