Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Week van de Bij: doe je mee?

Van 29 mei tot 5 juni moedigt het Departement Omgeving je aan om je tijdens de Week van de Bij in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen.

Minder beton, meer bijen

Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Zo leeft 80 % van de bijen onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen.

Maak van je stenen voortuin een bijenoase

Samen kunnen we de bij redden: voedsel en nestgelegenheid zijn de sleutelwoorden. Voedsel in de vorm van stuifmeel en nectar van wilde planten, maar ook van cultuurplanten.

Nestplaatsen creëer je door herstel van hun habitat, een doorlatende bodem voor de zandbijen en holle stengels en bijenhotels voor de bovengronds nestelende bijen. Breek dus je voortuin open, maak eilandjes in je terras en laat de natuur weer toe.

Weetje

Er zijn planten waar bijen heel erg van houden en die elk jaar opnieuw groeien, bloeien en zaad geven. Ze overbruggen de winter met hun ondergrondse delen. Goede planten voor bijen zijn: margriet, dropplant, hemelsleutel, prachtkaars, ijzerhard, kattekruid, rode zonnehoed, marjolein, kattenstaart, herfstaster.
Heb je graag nog meer info over bijenplanten? Bekijk dit overzicht van goede bijenplanten of vraag raad in het tuincentrum in je buurt.

Doe mee met de hommelchallenge

Nog tot 15 juni kan je deelnemen aan de Hommelchallenge met de app Obsidentify. Door verschillende soorten hommels te registreren, draag je bij aan de kennisverspreiding over deze beestjes en help je Natuurpunt de natuur in kaart te brengen.

Hoe meedoen?

  1. Download de app ‘ObsIdentify’.
  2. Maak een account aan.
  3. Klik bij challenges op ‘hommelchallenge’.
  4. Ga op zoek naar hommels en fotografeer ze met je smartphone. Nadien krijg je hier meer info over.

Meer tips over hoe je de bijen kan helpen, vind je op de website van de Week van de Bij.

Blijf je graag op de hoogte van info en nieuws over jouw (deel)gemeente? Volg onze Facebookpagina of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.  

Gepubliceerd op 25 mei 2022
Nieuwsoverzicht
Bij

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 20
e-mail
patrimonium@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina