Energie besparen: kleine en grote tips

De energieprijzen zijn torenhoog. Dagelijks lezen we berichten over de prijzen van aardgas en elektriciteit. Het ziet er bovendien naar uit dat het einde van deze prijsstijgingen (nog) niet in zicht is.

Alle beetjes helpen. Daarom geven we je hieronder kleine en grote tips om hier en daar te kunnen besparen. 

Zet de thermostaat lager

Je verwarming een graadje minder zetten kan al een heel groot verschil maken op je energiefactuur. Door ze één graad lager te zetten, bespaar je tot 7% energie, wat kan leiden tot een besparing van € 170. Leer ook om goed te werken met je thermostaat. Zet bijvoorbeeld je verwarming een uurtje voor je gaat slapen of wanneer je overdag niet thuis bent op 16 °C. 

Elektrische apparaten

Elk huis heeft heel elektrisch apparatuur dat vaak op stand-by blijft staan. Door stekkers uit stopcontacten te trekken of een stekkerdoos met een aan-uitknop te gebruiken, kan je energie besparen.

Ook oude elektrische toestellen zijn vaak stille verbruikers. Kijk of je je oude toestellen kan vervangen door een nieuw of optimaliseer hun werking. Bij een oude vriezer kan je bijvoorbeeld het vriesvak ontdooien, want een ijslaag betekent ook meer stroomverbruik. 
Kijk bij de aankoop van een nieuw toestel ook altijd naar het energielabel. Een toestel met label A, B of C is misschien wat duurder, maar die investering verdien je bijna altijd terug.

Vervang gewone lampen door LED-lampen. Die verbruiken heel wat minder stroom. 

Slim koken

Maak maaltijden klaar met het deksel op je kookpot. Zo warmt je voedsel sneller op en verbruik je minder energie.

Heb je een vaatwasser? Stop je vaat er dan na het eten in en was het niet af met de hand. Ja, je leest het goed: afwassen met de vaatwasser is zuiniger, tenzij je alleen woont. Dan kan afwassen met de hand goedkoper zijn. Wacht wel tot je vaatwasser vol zit vooraleer je hem laat draaien en kies ook voor het eco-programa (50 - 55°C). Dat programma bespaart tot 29% energie. 

Wassen & drogen

Zorg ervoor dat je een volle wasmachine laat draaien en was op een lage temperatuur (30°C). Maak na het wassen zoveel mogelijk gebruik van een droogrekje in plaats van je droogkast en bespaar ook op strijkwerk door je droge was onmiddellijk op te vouwen.

Kies ook voor een douche in plaats van een bad als je jezelf wast. Door korter en kouder te douchen, bespaar je per jaar heel wat euro's. Je kan daarnaast ook gebruik maken van een waterbesparende doucheknop. 

Bouwen & verbouwen

Ga je bouwen of verbouwen? Informeer je dan goed over wat je kan doen om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken. 

Isoleren blijft het belangrijkste aandachtspunt. Een dak dat bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd is, zorgt voor veel energieverlies, maar ook radiatoren die voor een buitenmuur hangen, zorgen voor warmteverlies.

Verder kan je ervoor kiezen om een warmteboiler of zonnepanelen te installeren. Zo kies je voor groene en goedkope energie.

Neem zeker een kijkje op de website van Stekr. Daar vind je heel wat tips en info rond energiezuinig wonen.

Gepubliceerd op 30 sep 2022
Nieuwsoverzicht
Geld

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 21
e-mail
omgeving@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Lees meer artikels over

Deel deze pagina