NokNok en influencers lanceren #perfectgelukbestaatniet

Soms sta je op en we´e´t je gewoon dat het een rotdag wordt. Je bent gestrest en twijfelt aan jezelf. En dat is helemaal oke´.

Om jongeren te tonen dat ze niet alleen staan met hun onzekerheden, lanceert Vlaams Instituut Gezond Leven vzw in oktober de hashtags #ookik en #perfectgelukbestaatniet. Ook bekende influencers doen mee en tonen zich van hun meest kwetsbare kant. De campagne wordt georganiseerd in het kader van Nok Nok, een website voor jongeren om hun mentaal welzijn te versterken.

Iedereen – ja, zelfs die ene populaire TikTok’ster! - heeft wel eens een baaldag of wilt al wel eens onder een steen (of een dekbed, dat klinkt beter) kruipen van ellende. Liep je gisteren nog fluitend rond, dan voel je je vandaag misschien teleurgesteld in alles en iedereen. Maar dat is dus geen reden tot paniek. Integendeel, het maakt je net menselijk. En met de NokNok-hashtags #ookik en #perfectgelukbestaatniet kom je er al snel achter dat je niet alleen bent.

Met NokNok op zak, staan tieners sterker in hun schoenen, hebben ze minder stress en gaan ze positiever door het leven. NokNok is dan ook de´ website voor jongeren van 12 tot 16 jaar, vol tips, verhalen & oefeningen om zich goed in hun vel te voelen. Op de online tool kunnen jongeren hun eigen profiel aanmaken, inclusief schattig en/of knotsgek NokNok-monstertje. Daarna kunnen ze aan de slag met een online (foto)dagboek, oefeningen en testjes.

Bekende influencers

In oktober wordt de boodschap #perfectgelukbestaatniet extra bekrachtigd door 4 bekende influencers: Elias Verwilt, Younes Indrissi, Jaël Ost en Anneleen Debaveye. Zij laten hun volgers hun meest kwetsbare kant zien en delen een persoonlijk verhaal met de #ookik. Daarmee tonen ze dat ook populaire influencers met twijfels en onzekerheden worstelen.

Mentaal welzijn is geen taboe

Mentaal welbevinden bespreekbaar maken is belangrijk. Zolang het thema aanvoelt als een taboe, blijven jongeren nog te vaak lopen met hun twijfels en problemen. En dat terwijl iedereen wel eens stress, moeilijke momenten of tegenslagen ervaart. Wanneer jongeren weinig kennis en tools “in hun rugzakje” hebben om lastige momenten te trotseren of wanneer ze het gevoel hebben dat ze zich moeten schamen voor hun gevoelens, kiezen zij vaak voor korte termijnoplossingen. En dat zijn vaak niet de meest gezonde en effectieve (coping)strategiee¨n. Denk maar aan zelfbeschadigend gedrag zoals krassen, zich afreageren, agressief worden, roken, overmatig alcoholgebruik, obsessief bezig zijn met eten, ....

Vroege aanpak nodig

Naast de nodige psychologische ondersteuning voor jongeren die zich langdurig slecht voelen, of die er zelf moeilijk uitraken, is een aanpak nodig die veel vroeger ingrijpt. Daarom is het belangrijk dat campagnes over mentaal welzijn niet enkel aan taboedoorbreking doen. Ze moeten jongeren tools in handen geven om die moeilijke momenten aan te pakken. Een laagdrempelige website als noknok.be helpt hen hierbij, door tips, verhalen en wetenschappelijk onderbouwde oefeningen aan te bieden.

Influencers die jongeren tonen dat ook zij worstelen met twijfels – in tegenstelling tot wat het perfecte plaatje op sociale media doet uitschijnen – en die op Noknok.be hun beste tips delen om hiermee om te gaan, zijn een essentieel onderdeel van de campagne. Het leren van elkaar en het bespreekbaar maken van werkzame, gezonde copingstrategieën is noodzakelijk om jongeren weerbaarder te maken en latere problemen te voorkomen.

Oproep

Gezond Leven roept jongeren tussen 12 en 16 op om hun verhaal te delen en anderen te helpen met waardevolle tips. Zij kunnen van zich laten horen via #ookik en #perfectgelukbestaatniet.

Gepubliceerd op 10 okt 2022
Nieuwsoverzicht
NokNok

Meer info

adres
Barelstraat 111/b2880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 47
Fax fax
03 890 69 31
e-mail
jeugd@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur en 13 tot 17 uur

Deel deze pagina