Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verwijder asbesthoudende leidingisolatie en krijg een subsidie

Vlaanderen streeft naar een asbestveilige leefomgeving tegen 2040. Verwijder de asbestisolatie rond verwarmingsbuizen en profiteer van 50% subsidie van de OVAM. Zo maak je je huis gezond!

Woon jij in een huis gebouwd vóór 2001, dan is de kans groot dat er op verschillende plaatsen asbest terug te vinden is. Asbest werd vroeger immers veel gebruikt omdat het bestand is tegen hoge temperaturen en goed isoleert. Zo werden onder meer verwarmingsbuizen omwikkeld met asbestvezels met daarover nog een laagje gips.

Helaas zijn asbestvezels kankerverwekkend en verspreiden vrijkomende asbestvezels zich net als stof: eerst in de kamer waar de leidingen zijn en daarna in de rest van je huis. Indien je zulke leidingen hebt, waarvan het gips eventueel al beschadigd is, en je een veilig en gezond huis wil, kan je nu het asbest in je woning tegen een lager prijskaartje laten verwijderen. Dit is een gespecialiseerd werkje voor professionals. Doe het zeker niet zelf, want de vezels kunnen makkelijk in je longen terechtkomen.

Tot 50% goedkoper dankzij subsidie

De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) kent aan IGEMO een subsidie toe om asbesthoudende leidingisolatie professioneel te laten verwijderen. Hierdoor betaal jij tot 50% minder. Je hoeft niet zelf uit te zoeken wie de werken zal uitvoeren, want IGEMO heeft voor jou een erkend asbestdeskundige en asbestverwijderaar aangesteld.

De asbestdeskundige zal nakijken of er effectief asbesthoudende isolatie rond je leidingwerk zit. IGEMO en OVAM nemen de kosten van dit onderzoek op zich. Jij betaalt slechts een kleine vergoeding van 25 euro voor het rapport.

Voor de verwijdering is er 50% van de kostprijs (exc. Btw) voorzien met een maximumsubsidie van 4.000 euro voor een woning en 6.000 euro voor een appartementsgebouw. De maximum bedragen gelden per stookplaats.

Wie heeft recht op de subsidie?

Alle particuliere eigenaars van woningen of appartementen in Bornem. Je doet je aanvraag eenvoudig via dit formulier

Gepubliceerd op 21 feb 2023
Nieuwsoverzicht
Asbest

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 21
e-mail
omgeving@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur. 

Opgelet: op woensdag is de dienst telefonisch bereikbaar tot 17 uur. 

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 21
e-mail
wonen@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina