#kijkinuwkot

Het aantal nesten van Aziatische hoornaars is de laatste jaren spectaculair toegenomen in Vlaanderen.

Dit heeft een hele grote invloed, niet enkel op de honingbijen, maar ook op de biodiversiteit in het algemeen. Een nest van hoornaars kan tot 100.000 insecten verorberen en brengt voor het jaar nadien wel 500 nieuwe koninginnen voort.

Wanneer de temperaturen enkele dagen na elkaar 13 graden bereiken, komen de koninginnen uit winterslaap. Ze gaan onmiddellijk op zoek naar voedsel om aan te sterken, maar vooral naar een goede plaats om een nest te stichten. Dit nest maakt ze op een beschutte plaats en in 70% van de gevallen is dit in door mensen gemaakte constructies. Denk daarbij aan carports, tuinhuizen, dakranden of dakpannen, spouwmuren, zelfs in brievenbussen of in kinderspeelhuisjes in de tuin. Nesten kunnen evenwel ook voorkomen in hagen of struiken of tussen klimop.
Dit eerste nest zal in het begin niet groter zijn dan een pingpongbal en bevat enkel de koningin. Na een goede 6-tal weken zullen de eerste werksters geboren worden en zal het nest in grootte toenemen tot de grootte van een volleybal. 

Daarom is het belangrijk om op tijd de nesten op te sporen en ze te laten verdelgen. 

Doe je mee aan #kijkinuwkot? 

Heb je een nest van een Aziatische hoornaar gezien? Neem er een foto van en meld het nest op www.vespawatch.be. Zo kan er een gespecialiseerd verdelger lanskomen en het wegnemen. Dit kan iemand van de brandweer zijn, maar evengoed een privaat verdelger die hiervoor een cursus heeft gevolgd.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is tussen de 3 en 3,5 cm groot. Ze is overwegend zwart, met op het achterlijf een oranje band. De kop heeft een oranje gezicht. De poten zijn half zwart-half geel. 

Gepubliceerd op 6 mei 2024
Nieuwsoverzicht
Hoornaar

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 21
e-mail
omgeving@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur. 

Opgelet: op woensdag is de dienst telefonisch bereikbaar tot 17 uur. 

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 21
e-mail
wonen@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Deel deze pagina