Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Week van de Bij

Een ‘Bed & Breakfast’ voor de bij. Dat is het thema waarmee de ‘Week van de Bij’ iedereen aanspoort om voldoende voedsel en nestgelegenheid te voorzien voor bijen.

Bijen vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. Zonder bijen geen fruit of groenten. Maar bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven. Thema in 2023 is daarom ‘Bed en Breakfast voor bijen’, met andere woorden: zorg dat bijen voeding en een onderkomen hebben.

Dominique Persoone en Britt van Marsenille zijn peter en meter van de actie en roepen op om samen te blijven zorgen voor onze bijen. “Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig voor meer voedsel en nestgelegenheid. We kunnen allemaal iets doen, ook in onze eigen tuin.” Dat kan onder meer met het bouwen van een bijenburcht en aandacht voor de ‘bloeiboog’, het moment waarop planten en bloemen in bloei staan.

Nestgelegenheid

Het bouwen van een bijenburcht is een goede en creatieve manier om bij te dragen aan het leefgebied van de wilde bij. De meeste bijensoorten nestelen in de grond, vaak in schuine of verticale wanden of hellingen. Diverse soorten zandbijen, die zowat 80 procent van de bijenpopulatie in Vlaanderen uitmaken, houden van de open, zandige grond van de bijenburcht. Door stengels en houtstronken toe te voegen, wordt de burcht ook een geschikte nestelplek voor metselbijen. De combinatie van meerdere soorten nestgelegenheid maakt van de bijenburcht een unieke woonplek voor veel bijensoorten.

In de war door het klimaat

Door de klimaatopwarming zijn er schommelingen en veranderingen in de seizoenen. Door de zachte winters worden hommelkoninginnen sneller wakker. De zomers zijn geregeld zeer droog waarbij veel planten niet tot bloei komen. In de herfst krijgen we dan weer te maken met extra warme, zonnige dagen. Bijensoorten die normaal gezien in de lente voorkomen, spotten we geregeld in de herfst. Maar ook honingbijen vliegen tijdens warme herfstmaanden vruchteloos rond op zoek naar voedsel.

Het hele jaar door voedsel met de bloeiboog

Daarom moeten we zorgen voor bloeiende planten met nectar en stuifmeel van de vroege lente tot de late herfst, zodat ze het hele jaar door voldoende voedsel hebben. Daarvoor dient het principe van de ‘bloeiboog’. Dat betekent dat je bij het aanplanten zorgt dat er van februari tot en met november altijd iets in bloei staat. Want in veel tuinen bloeien bloemen en planten enkel van mei tot juni. Een bloeiboog realiseer je zowel met bomen, struiken, vaste planten als met bloembollen.

Lees er hier meer over.

Gepubliceerd op 28 apr 2023
Nieuwsoverzicht
Bij

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 20
e-mail
patrimonium@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur. 

Opgelet: op woensdag is de dienst telefonisch bereikbaar tot 17 uur. 

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 20
e-mail
mobiliteit@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur. 

Opgelet: op woensdag is de dienst telefonisch bereikbaar tot 17 uur. 

Deel deze pagina