Het Museum (Expo AWARENESS a matter of time)

EXPO AWARENESS A MATTER OF TIME VAN FOTOGRAAF CHRISTIAN CLAUWERS 09/03 - 11/05

Van 9 maart tot 11 mei kan je in de Abdij van Bornem terecht voor een bijzondere fotografie-expo. Fotograaf Christian Clauwers presenteert er zijn prachtige klimaatfotografie. Hij doet dit niet zomaar. Ontdek in het interview hieronder zijn beweegredenen. 

Hoor je het hem liever zelf vertellen? Of heb je na het lezen nog vragen? Op 30 en 31 maart leidt Christian persoonlijk bezoekers rond in de abdij van 18 tot 20 uur. 

Lees hier het interview: 

Je bent als fotograaf en avonturier verbonden aan heel wat wetenschappelijke en humanitaire instellingen en projecten. Voor de mensen die jou nog niet kennen, kan je jezelf in enkele regels voorstellen?

Ik ben naast fotograaf en ontdekkingsreiziger ook spreker en auteur. Mijn missie is om te verkennen, te documenteren, te inspireren en te sensibiliseren en zo onze oceanen, poolgebieden en hun gemeenschappen te redden. Ik wil een brug slaan tussen wetenschap en beleid door middel van de kracht van beelden.

Na mijn studies Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en Global Management aan de Antwerp Management School, werkte ik als communicatiemanager in het Vlaams Parlement. Hierna besloot ik om mijn leven om te gooien en het volledig te wijden aan het vastleggen van ongerepte natuur en (inheemse) gemeenschappen die worden bedreigd door klimaatverandering.

De expo vindt plaats in de Abdij van Bornem en die keuze is niet zonder reden. Waarom past jouw werk zo goed in deze setting?

Los van het feit dat de abdij een plaats is van contemplatie, verlenen de muren, de openheid en de lichtinval zich uitermate goed om mijn werken als het ware te doen ademen en om bezoekers helemaal te laten opgaan in het beeld. Bovendien heerst er voor mij in de Abdij van Bornem ook een rustige en gelukzalige sfeer.

In de expo Awareness tracht je de relatie mens-natuur door beeld weer te geven.  Vanwaar komt de fascinatie voor dit onderwerp?  

Door wekenlang op diverse onderzoeksschepen op de turbulente oceaan door te brengen naar de meest afgelegen en onontdekte uithoeken van onze planeet, kon ik deze quasi onbereikbare en unieke biotopen toch in beeld brengen. Een magische ervaring waarin ik me vaak één voelde met de natuur.

Die fascinatie komt vanuit mijn kindertijd. Toen al vond rust en inspiratie in de natuur. In Schoten, waar ik als kind opgroeide, was er nog een beetje natuur. Ik spendeerde bijna al mijn vrije tijd in de bossen. Waar ik ook altijd steevast tot rust kwam, was aan de kust. Met mijn voeten in het water van de zee droomde ik ervan om met een boot naar de horizon en verder te varen.... en “achter de horizon“ het onbekende te verkennen. Ook nu kan ik nog steeds alleen in de natuur helemaal tot mezelf komen.

Pas op 35-jarige leeftijd kwam de trigger om echt tot actie over te gaan. Dit kwam door mijn bezoek aan de Svalbard Global Seed Vault in Spitsbergen. Dat is de Wereldzadenbank die werd aangelegd om het voortbestaan van de biodiversiteit van voedselgewassen te verzekeren voor toekomstige generaties. 

Na maandenlang intensief netwerken over twee continenten, drie landen en met ontelbaar veel mensen, kreeg ik in 2014 de toestemming om die faciliteit, aan het einde van een tunnel zo’n 130 km diep in de permafrost, binnen te gaan. Dat maakte zo’n immense indruk op me. Het maakte me duidelijk hoe groot het conflict wel was tussen de exponentiele groei van mensen en het steeds schaarser worden van de natuurlijke bronnen. Het gaf me zo een shock dat ik besloot om er een missie van te maken de urgentie vast te leggen en over te brengen op anderen door middel van foto’s en reportages.

Kan je ons als smaakmaker een specifieke anekdote vertellen over één van de werken dat deel uitmaakt van de expo?

Om deze foto, The Observer, te nemen, moest ik lange tijd stil neerliggen. De grond lag vol uitwerpselen van de pinguïns en dat stinkt echt uren in de wind! De stank kroop in mijn kleren en die is er nooit meer uitgeraakt. Dat breng je dus letterlijk mee naar huis. Ik heb die kleren jammer genoeg moeten weggooien, omdat de geur niet te harden was.

Tijdens de maand maart begeleid je zelf enkele rondleidingen en lezingen in de abdij voor scholen en bezoekers. Waaraan kunnen zij zich verwachten?

Ze mogen zich verwachten aan de meest bijzondere verhalen, weetjes en anekdotes over de uithoeken van onze planeet en zaken die ik heb beleefd. 

Op de expositie zie je spectaculaire foto’s van ijsmassa’s, pinguïns, albatrossen, vliegende vissen en de ongerepte natuur.

Je maakt tegenwoordig heel wat furore met je werk en maakt deel uit van verschillende expedities. Wat volgt er na de expo in de abdij en hoe kunnen mensen op de hoogte blijven?

Ik heb een website waarop je mijn expedities kunt volgen en waar je ook een kalender vindt van mijn activiteiten. Indien je echt geïnteresseerd bent, kan je je via de website ook inschrijven voor mijn nieuwsbrief waarbij je op op de hoogte blijft van expo’s, lezingen, conferenties die ik bijwoon en expedities die ik begeleid.

Er zitten een aantal dingen in de pipeline en mijn project rond The Pacific ga ik nog verder uitwerken het komende jaar. Daarvoor interview ik nog een heel aantal toonaangevende en vooraanstaande mensen.

Zijn de werken die je tentoonstelt ook te koop?

Dankjewel voor die vraag. Mijn werken zijn zeker ook te koop. Dit helpt mee om mijn missies te ondersteunen. Ik heb een vaste prijslijst en alle foto’s zijn afgedrukt op hoogwaardig aluminium of plexiglas. Het kleinste formaat is 60 x 90 en de grootste is 2 m breed.

Naast de foto’s verkoop ik ook boeken. Er is een prachtig pocketformaat dat ik maakte in functie van deze tentoonstelling, getiteld “AWARENESS”. Hierin vind je foto’s van alle projecten van de afgelopen 5 jaar en er is ook nog een luxe hardcover. Die verkoop ik voornamelijk als sponsorpakket in combinatie met een lezing en een korting op de aankoop van één van mijn werken. De pocketversies zijn perfect als geschenk, met de grote hardcover richt ik me meer naar bedrijven of mensen die echt wel iets exclusief wensen.