Inhoud
Met het nieuwe BranstBos zetten we ons definitief op de kaart als groene gemeente en gaan we mee de strijd aan tegen de klimaatverandering.
Dit sluit aan bij het burgemeestersconvenant, waarin we ons engageren om de CO2-uitstoot te verminderen. BranstBos zorgt ook voor verkoeling, houdt water vast tegen overstromingen en droogte en bevordert de biodiversiteit. De actie deed de Bornemse bomenteller stijgen van 2.910 naar 16.000.
Samenwerking
In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij, Bos+ en Bosgroep Antwerpse Gordel kocht Bornem 11,98 ha gronden tussen de Branstsedreef en de Heuvelstraat. Van deze 12 ha was al 3,37 ha bebost en werd 7,14 ha aangeplant. Hiernaast voorzagen we 1,47 ha aan open plekken en wandelpaden.
Natuur- en heldenbos
BranstBos wordt een echt natuurbos waarin je kan wandelen en ontspannen. We plantten er in februari 2022 o.a. zomereik, ruwe werk, wilde lijsterbes, sporkehout, ratelpopulier en eenstijlige meidoorn. We zaaiden ook boomzaden voor een natuurlijker resultaat.
Heldenbos
In BranstBos maakten we plaats voor een heldenbos. Hiermee willen we de helden van de zorg bedanken voor hun inzet tijdens de coronapandemie.
Geboortebos
Het bos is een symbool voor nieuwe groei, nieuw leven. Daarom nodigden we alle ouders van kindjes en sterrenkindjes uit om een boom te komen planten.
We kozen voor een geboortebos en niet voor een geboorteboom in BranstBos. Ouders konden na het planten van de geboorteboom een mooie wens of geluksboodschap op één van de wensborden in het bos schrijven. Op die manier creëren ze een blijvende herinnering.
Scholen en verenigingen
De Branstse jeugdverenigingen en de lokale scholen hielpen mee planten. Dankjewel basisschool de Appelboom, het Hinkelpad, Bernardusschool, Chiro Branst en JNM Klein-Brabant voor jullie hulp.
Sponsors
Dit project werd mee mogelijk gemaakt met de gewaardeerde sponsoring van volgende bedrijven: Juntoo en Exterioo, Belfriday en NEP Belgium.