Burgemeestersconvenant en klimaatactieplan

Inhoud

Samen naar een klimaatvriendelijke gemeente

De gemeente Bornem gaat mee de uitdaging aan voor een klimaatvriendelijke gemeente door de de ondertekening van het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP 1.0 en LEKP 2.0). Meer info over het LEKP en de doelstellingen die Bornem al heeft gerealiseerd, kan je vinden op Steden en gemeenten in doelstellingen | Lokaal Energie en Klimaat Pact (lokaalklimaatpact.be)

Om concreet aan de slag te kunnen gaan met de doelstellingen die het LEKP vooropstelt, heeft onze gemeente ook een klimaatactieplan opgesteld, op basis van 7 speerpunten:

  1. Klimaatneutrale organisatie als voorbeeld: in de eerste plaats willen we het gebruik van onze fossiele brandstoffen terugdringen. We willen het goede voorbeeld geven als gemeente en burgers en bedrijven inspireren. Overige uitstoot compenseren we door te investeren in hernieuwbare energie of boscompensatie.

  2. Groenblauwe netwerken van open ruimte tot in de kern: we hebben nood aan een bouwshift, wodat open ruimte als klimaatbuffer maximaal bewaard blijft. Omwille van infiltratie en bufferen van regen, verkoeling en koolstofopslag, is het cruciaal dat groenblauwe elementen in deze open ruimte bewaard blijven en met elkaar verbonden worden, liefst tot in de kernen van de bebouwde ruimte.

  3. Klimaatneutrale en -bestendige wijken: Wijken waar straten echte leefstraten zijn met royale voetpaden, zitbanken, straatbomen, geveltuinen, speelplekken en openbaar groen. Bomen, groendaken en geveltuintjes zuiveren de lucht en vergroten de levenskwaliteit.

  4. Klimaatvriendelijke mobiliteit: In de toekomst gebeuren wonen, werken en ontspannen weer dichter bij elkaar. Woningen, scholen en bedrijven zijn op fietsafstand van elkaar te vinden. Een modale verschuiving naar wandelen, fietsen en openbaar vervoer, en elektrificatie van het (kleinere) wagenpark maken een klimaatvriendelijke mobiliteit mogelijk.

  5. Lokale hernieuwbare stroom: We stappen af van fossiele brandstoffen waar mogelijk en investeren in collectieve oplossingen en energieproductie bij burgers en bedrijven.

  6. Duurzaam ondernemen: Het lokale bestuur ondersteunt bedrijven uit de landbouw, industrie of dienstensector die stappen zetten naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering door bijvoorbeeld restwarmte te verkopen via een warmtenet, circulair te bouwen, een passief kantoorgebouw op te trekken, etc.

  7. Lokale en circulaire consumptie: In 2030 wordt er in onze gemeente veel meer hergebruikt, hersteld en gedeeld. Je vindt er voornamelijk kwaliteitsvolle, makkelijk repareerbare goederen met een lange levensduur. Als spullen toch stuk gaan, kunnen ze gemakkelijk hersteld worden. Zo wordt onze economie circulair.

Je kan het hele klimaatactieplan vinden onderaan deze pagina.

Benieuwd naar onze vooruitgang? Via Vlaanderen kan je periodiek een nieuw rapport voor onze gemeente raadplegen. Dit kan via Rapporten | Lokaal Energie en Klimaat Pact (lokaalklimaatpact.be)

Of download het meest recente rapport hieronder.

Meer info

Wil je graag meer informatie over het burgmeestersconvenant? Die kan je vinden via deze link.

Het klimaatactieplan is de vertaling van doelstellingen van het burgmeestersconvenant. Het actieplan kan je ook hieronder vinden.

Documenten