Inhoud
Heb je veel schulden en/of een heel laag inkomen? Is het niet mogelijk om al je schulden te betalen en toch nog genoeg geld over te houden om van te leven? Dan wil de sociale dienst van het Sociaal Huis je graag helpen om een collectieve schuldenregeling aan te vragen.
Dit is een gerechtelijke procedure. Een collectieve schuldenregeling moet je aanvragen met een verzoekschrift bij de arbeidsrechtbank. Indien toegewezen, wordt er een schuldbemiddelaar aangesteld (meestal een advocaat). Een collectieve schuldenregeling kan gepaard gaan met budgetbeheer.
Als je instapt in een collectieve schuldenregeling, maakt een schuldbemiddelaar een lijst van alle schuldeisers en de bedragen die nog moeten betaald worden. Het doel is dat je, in de mate van het mogelijke, jouw schulden gaat afbetalen en dat je, gedurende die periode, nog menswaardig kan leven. Na de procedure kan je schuldenvrij door het leven.
Meer informatie op Eerstehulpbijschulden.be
Al onze medewerkers hebben beroepsgeheim. Zij mogen met anderen niet spreken over wat zij zien en weten over jou, je gezin of over andere klanten. Jouw privéleven wordt door ons gerespecteerd, daar kan je op rekenen.
Voorwaarden
Je komt in aanmerking voor een collectieve schuldenregeling als je met grote structurele schulden worstelt die je onmogelijk binnen een redelijke termijn kunt terugbetalen. Een collectieve schuldenregeling is dus niet bedoeld om tijdelijke betalingsproblemen te regelen.
Voor meer informatie, voor het afwegen van de voor- en nadelen van deze procedure, voor een goed advies, enz. kan je terecht bij het Sociaan Huis.
Handelaars komen net als vennootschapsvormen (nv, bvba,...) niet in aanmerking.
Procedure
Neem contact op met het Sociaal Huis en maak een afspraak om de mogelijkheden van een collectieve schuldenregeling te bekijken. Een maatschappelijk werker zal je ontvangen en, samen met jou, je situatie en je vraag bekijken. Hij bekijkt of je in aanmerking komt van een collectieve schuldenregeling en of er eventueel ook andere acties genomen kunnen worden.
Wat meebrengen
Je brengt alle documenten mee die te maken hebben met je financiële situatie, zoals bijvoorbeeld:
documenten die verwijzen naar je loon of uitkeringen
onbetaalde rekeningen of documenten in verband met schulden
aanmaningsbrieven
facturen/documenten i.v.m. je vaste kosten (huur, enz.)
bankdocumenten
Kostprijs
De dienstverlening van het Sociaal Huis is gratis.
Een collectieve schuldenregeling is niet gratis. Het is wettelijk vastgelegd hoeveel een schuldbemiddelaar mag aanrekenen.
Heb je niet genoeg geld om jouw schuldbemiddelaar te betalen, dan komt het Fonds ter Bestrijding van de Overmatige Schuldenlast tussenbeide.