Inhoud
Door te composteren kan je op een handige manier je eigen keuken- en tuinafval verwerken. De compost die je bekomt is bovendien heel voedzaam voor je planten.
Bornem is een groene gemeente, waardoor veel burgers in staat zijn om in hun eigen tuin te gaan composteren. Wil je graag zelf aan de slag gaan?
Je kan via de gemeente een compostvat, beluchtingsstok of compostbak aankopen.
Compostvat of compostbak?
Heb je een bescheiden tuin van maximaal 250 m²? Dan kies je best voor een compostvat.
Een compostvat bestaat uit het vat en een bodemplaat. Daarnaast heb je ook nog een beluchtingsstok nodig om wekelijks de compost even op te luchten.
Is je tuin groter dan 250 m²? Dan kan je beter voor een compostbak gaan.
Een compostbak kan je makkelijk zelf maken met houten planken van palletten, kastanjehekwerk of wat tuindraad en enkele palen. Ben je zelf niet zo'n handige Harry of Harriet? Dan kan je hem ook gewoon aankopen via de gemeente.
Hoe start je een compostvat op?
Plaats het compostvat op een plaats waar er minstens drie uur per dag zonlicht is en met een onverharde ondergrond. Plaats je vat op een negental tegels waartussen je enkele centimeters ruimte laat. Zo kan het overtollige vocht via de bodemplaat zijn weg vinden en is er voldoende zuurstoftoevoer. Je start het best in het voorjaar of tegen de zomer aan. Op de bodemplaat leg je eerst een 15-tal centimeter luchtig materiaal zoals houtsnippers of fijne takjes, waarna je met composteerbare materialen aanvult. Gebruik wekelijks de beluchtingsstok. Prik op een vijftal plaatsen, draai een kwartslag en trek hem weer naar boven. Zonder lucht kunnen compostorganismen niet overleven.
Hoe start je een compostbak op?
Voorzie twee zelfgemaakte bakken of koop een bak en een aanbouwelement. In de eerste bak kan je keuken- en tuinafval deponeren. Als die vol is, breng je de inhoud over in de tweede bak zodat de compost in wording goed gemengd en verlucht wordt. Soms moet je ook een beetje water toevoegen.
Daarna zal de temperatuur in de tweede bak stijgen. De eerste bak kan je opnieuw gebruiken voor keuken- en tuinafval. Na twee tot drie maanden kan je de compost volledig omzetten en gebruiken.
Meer info
Heb je nog praktische vragen over composteren?
Voor alle vragen over composteren kan je terecht bij onze compostmeesters.
- Karel Van Kouteren
karel@vankouteren.be
- Liliane Van den Bossche
liliane.vandenbossche@telenet.be
- Hendrik Seps
hendrikseps@hotmail.com
- Hendrika Franckaert
rikafranckaert@hotmail.com
- Karel Stroobant
stroobantvdb@telenet.be
- Staf Van Meulder
gustaaf.van.meulder@telenet.be