De Bornemse cultuurraad werd opgericht in 1971. De raad geeft adviezen aan het gemeentebestuur over culturele aangelegenheden in het belang van alle inwoners. De raad wil culturele initiatieven stimuleren via overleg en samenwerking met de sociaal-culturele verenigingen en organisaties en alle persoonlijk aan cultuur geïnteresseerde Bornemnaars
De raad geeft adviezen aan het gemeentebestuur over culturele aangelegenheden in het belang van alle inwoners. Zo geeft hij advies bij de voorbereiding en uitvoering van de meerjarenplanning, bij de aanvragen voor projectsubsidies of de subsidie- en andere reglementen. Andere adviezen gaan bijvoorbeeld over lokale kunstenaars, behoud van cultureel erfgoed, kunst in de publieke ruimte, de ondersteuning van de verenigingen, infrastructuur, toerisme…
De raad wil culturele initiatieven stimuleren via overleg en samenwerking met de sociaal-culturele verenigingen en organisaties en alle persoonlijk aan cultuur geïnteresseerde Bornemnaars. De cultuurraad organiseert ook zelf activiteiten als daar behoefte aan is, zoals de kunstmarkt, de open atelierdagen, de kermistentoonstelling,… Verder verzamelt hij documentatie, verricht onderzoek en neemt deel aan overleg met andere adviesraden.
De leden van de cultuurraad zijn vertegenwoordigers van verenigingen, aangevuld met mensen die professioneel in het culturele veld werken. Ook geïnteresseerde inwoners kunnen lid worden. Leden onderhouden contacten met het brede sociaal-culturele veld, overstijgen het belang van de eigen vereniging en sluiten aan bij de kernwaarden van Bornem: open minded, positief, mensgericht en duurzaam.
Aansluiten bij de cultuurraad kan op elk moment. Stuur hiervoor een mailtje naar cultuurraad@bornem.be. Het bestuur bespreekt je vraag en nodigt je uit voor een kennismaking.
De raad bestaat uit:
een kerngroep (het bestuur)
werkgroepen (voor een advies of voor de organisatie van een activiteit)
minstens één keer per jaar een open vergadering waar iedereen welkom is.
De kerngroep is het hart van de cultuurraad en bestaat uit 6 - 15 mensen, zowel uit de verenigingen/organisaties als individuele deskundigen/geïnteresseerden. Hij komt zes tot acht keer per jaar samen en dat volgens noodzaak.
Elke zes jaar wordt de samenstelling van de cultuurraad herbekeken en kunnen nieuwe leden aansluiten.
De cultuurraad reikt ook een cultuurprijs uit aan individuen of verenigingen voor:
de uitstraling naar buiten (Vlaanderen, België, Europa)
een uitzonderlijke prestatie
de bekroning van een loopbaan.
Tot nu toe ging de prijs naar: Marcel Peeters, Walter Boeykens, François Van Eetvelt, Het Passiespel, Julien Maerevoet, Marcel De Boeck, het project "Gevlochten Verleden", 30 jaar cultuurcentrum Ter Dilft, Liebrecht Vanbeckevoort, Eric Tourné, Eugeen Van lent, Guido Van Doorslaer, Jos de Reu en Bart Jacobs.
Het cultuurpactwet van 16 juli 1973 is de wettelijke grond voor de organisatie van inspraak en participatie in het gemeentelijk cultuurbeleid. De gemeentelijke cultuurraad is - in zijn huidige vorm - niet (meer) verplicht. De gemeente moet wél inspraak en participatie met alle lokale belanghebbenden organiseren bij de voorbereiding en uitvoering van het cultuurbeleid. Het begrip cultuur wordt in deze context breed gedefinieerd: van kunsten en sociaal-cultureel werk tot jeugdwerk, sport, naschoolse initiatieven, toerisme, enzovoort.