Inhoud
Sinds 2007 heeft de gemeente Bornem de titel van “Fair Tradegemeente”.
Als Fair Tradegemeente zet Bornem eerlijke handel op de kaart. De campagne draagt bij aan een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel de boeren dichtbij als de boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. We willen dat de voeding op ons bord en de producten die we gebruiken in goede werk- en milieuomstandigheden worden gemaakt. En dat de boeren en producenten daar een eerlijke prijs voor ontvangen. Dit engagement draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.
In de gemeente wordt aandacht besteed aan eerlijke en duurzame handel. Van ijsjes over kleren tot speculaas, koffie en bananen: je kan het zo gek niet bedenken of vandaag de dag kan je er een “eerlijke” (fair trade) versie van bekomen. Eerlijk, omdat de producent er een deftige prijs voor krijgt en je dus niet wakker hoeft te liggen over de levensomstandigheden van de koffieboeren of de katoenplukkers in kwestie.
Vaak hebben deze producten ook een biolabel omdat ze op een ecologisch duurzame manier worden geproduceerd. Twee vliegen in één klap dus als je deze producten koopt!
Van Fair Tradegemeente naar Faire Gemeente
Sinds 2023 maken de Fair Tradegemeenten de omslag naar Faire Gemeenten en gaan nog meer inzetten op lokaal, ecologisch en fair denken én doen. Bornem voldoet aan de zes criteria om zich een Faire Gemeente te kunnen noemen:
Een geëngageerd gemeentebestuur
Deelnemende winkels en horecazaken
Deelnemende scholen, bedrijven en organisaties
Media-aandacht en sensibilisering
Trekkersgroep
Lokale en duurzame voeding
Fair trade in Bornem
Horeca en handelaars worden gestimuleerd om fairtradeproducten en producten uit lokale, duurzame handel aan te bieden. Uiteraard geeft het gemeentebestuur het goede voorbeeld door fairtradekoffie en -thee te schenken op de verschillende diensten en door fairtradeproducten en duurzame producten te gebruiken bij gemeentelijke activiteiten.
Bovendien zijn er ook veel producten die dichtbij huis (zelfs in onze eigen gemeente) op een duurzame manier en dus met oog voor het milieu worden geproduceerd. Waarom appelen uit verre landen kopen als er lekkere Belgische varianten zijn?
Wie dacht dat je deze producten enkel kan kopen in de biowinkel of in de wereldwinkel slaat de bal mis: in Bornem zijn er veel handelaars en horecazaken die deze producten aanbieden.
Werken aan fair trade
De drijvende kracht achter elke Fair Tradegemeente is het lokale bestuur samen met een trekkersgroep van vrijwilligers. De Bornemse werkgroep Fair Trade bestaat uit geïnteresseerde burgers en ambtenaren. Deze werkgroep organiseert tal van activiteiten om mensen te informeren en om hen te stimuleren om fairtradeproducten en lokale, duurzame producten te gebruiken.
Wil jij ook meedenken over een Fair Tradegemeente? Je bent meer dan welkom bij onze trekkersgroep. Neem voor meer informatie contact op met de wereldconsulent.