Heb je een oproeping ontvangen? De aanstellingsbrief ontvang je aangetekend op papier (BPost).
Geen paniek, je staat er niet alleen voor! Er worden opleidingen voorzien voor de voorzitters. Het lokaal bestuur zorgt voor alle nodige materiaal en catering. Bovendien is er op de dag van de verkiezing personeel van het lokaal bestuur aanwezig op jouw locatie.
…en je bent heus niet de enige!
Je bent één van de zovele burgers die wordt ingeschakeld om mee te helpen bij de verkiezingen. Voor een vlotte organisatie van de verkiezingen is immers heel wat mankracht nodig en daarvoor doet de overheid beroep op haar burgers. Een goed stembureau bestaat uit een enthousiaste ploeg mensen die er samen het beste van maken om de verkiezingsdag tot een succesvol einde te brengen. Om een bureau zo goed mogelijk voor te bereiden op de verkiezingen, wordt een opleiding georganiseerd voor alle voorzitters. De voorzitters zullen op hun beurt de bijzitters informeren vóór het openen van de stem- of telbureaus.
Waarom jij?
Misschien omdat we je kennen en vertrouwen in je hebben? Neen, voorzitters en bijzitters worden willekeurig opgeroepen vanuit het gerechtelijk kanton. Het kan dat je in het verleden al eens werd opgeroepen, maar ook dat gebeurde willekeurig. Er zijn een aantal factoren die wel een rol kunnen spelen (zoals het beroep bij voorzitters) die de kans kunnen vergroten dat je opnieuw wordt opgeroepen.
Tegen een aanwijzing als voorzitter of bijzitter is geen beroep mogelijk. Indien je verhinderd bent, moet je dat zo snel mogelijk laten weten aan het gerechtelijk kanton via de contactgegevens die op de oproepingsbrief vermeld staan. De vrederechter zal zich dan uitspreken over het ingeroepen bezwaar en/of bewijsstuk.
Wat houdt het in?
Taken van een voorzitter
De voorzitter coördineert de verkiezingsactiviteiten voor zijn stembureau. Hij ziet er op toe dat zijn bureau op een correcte en efficiënte manier aan de slag gaat met de stemkaarten.
Taken van een bijzitter
- Aannemen van identiteitskaarten (stembureau)
- Personenlijsten controleren (stembureau)
- Afstempelen van de oproepingsbrieven (stembureau)
- Kiezers helpen in het stemhokje indien ze daarom vragen (stembureau)
- Volmachtformulieren controleren (stembureau)
- ...
Ik ben al X keer opgeroepen als voorzitter of bijzitter en ik wil dit liever niet meer
Zelfs als je al meerdere keren lid bent geweest, kan je nog steeds opnieuw opgeroepen worden als lid van een stembureau. Je kan deze oproep helaas niet negeren.
Ik las in de krant dat je slechts twee maal kan opgeroepen worden en je dan kan weigeren.
Dat klopt, echter zijn er een aantal voorwaarden:
- Deze regel ging pas in vanaf de verkiezingen van 9 juni 2024. Je zou dus ten vroegste na de verkiezingen van 13 oktober 2024 een aanvraag kunnen indienen als je zowel in juni 2024 als in oktober 2024 gezeteld hebt.
- Deze regel is enkel van toepassing voor een oproeping als bijzitter. Word je opgeroepen als voorzitter dan telt deze regel niet.
- In geval dat er te weinig bijzitters zijn in het stembureau, mag de voorzitter van dat stembureau extra bijzitters kiezen uit de burgers die reeds in de rij staan van het stembureau. Ook hier vervalt deze regel van rechtswege.
Ik ga niet stemmen dus ik wil ook niet zetelen als voorzitter of bijzitter.
Helaas zijn dit twee aparte wetgevingen.
Het klopt dat er geen stemplicht meer is voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het staat je dus inderdaad vrij om niet te stemmen.
Echter is dit geen geldige reden om niet te zetelen als voorzitter of bijzitter. Deze taak zal je moeten vervullen, ook al wens je niet zelf te stemmen.